0 kommentarer

Mørkets ridder af Michael Connelly

af d. 12. februar 2020
Info
 
Sideantal

335

Udgivet

2019

ISBN

978 87 7204 307 4

Originaltitel

Dark Sacred Night - oversat af Line Beck Rasmussen

Udgave

1. udgave

 

Michael Connelly er politikrimiens ukronede mester, og hans nu pensionerede detective Harry Bosch er tilsvarende ikonisk; en sammenbidt slider, der bare bliver ved og ved, indtil Los Angeles’ bad guys sidder bag tremmer eller bliver til ormeføde.

Et enigt anmelderkorps udråber “Mørkets ridder” som et mesterværk. Og der er da bestemt også mesterlige træk i den murstenstykke krimi. Vi er med på første parket ved utallige interessante sager – kvindemord, bandekrig, klatretyveri, en påstået voldtægt m.fl. – og Connellys besnærende troværdige beskrivelser gør alting meget, meget autentisk.

Helt personligt synes jeg, at intensiteten går fløjten ved at inddrage så mange sager i stedet for at fokusere på én mordgåde med masser af kød på (om jeg så må sige). Der går lidt serieopklaring i den, hvilket selvklart påvirker tempo og spændingsniveau.

Den røde tråd i “Mørkets ridder” er klassisk whodunnit: Hvem myrdede lyse, letlevende Daisy tilbage i 2009 og proppede hende ned i en tønde med blegemiddel?

Det agter Bosch at finde ud af på frivillig basis, for selv om han er pensioneret, har han sat al sin fritid af til at rydde op i de gamle, ’kolde’ sager.

Heldigvis vil Renée Ballard, som har nattetjansen på Hollywood-stationen, være med – hun hader kvindemord mere end nogen anden forbrydelse – og sammen danner den garvede, gamle strømer og den seje, unge politiassistent et umage og uhyre effektivt makkerpar. Undervejs snubler de som sagt over mange andre sager, der også lige skal løses.

Ingen skriver bedre politikrimier end Michael Connelly, ingen strisser er mere troværdig end Bosch. Har du lyst til at prøve forfatterskabet af, så start meget tidligere. Dengang i 1990’erne, da Bosch var en lone rider med blot én fæl skurk at kæmpe mod.

Måske var krimierne ikke så ambitiøse dengang; til gengæld havde man (jeg) ofte nedbidte negle af spænding.

PS. Ansæt dog en kvalificeret korrekturlæser, Klim; antallet af tyrkfjel er forstemmende.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter