0 kommentarer

Den nordiske mands hævn af Sofie Jama

af d. 21. maj 2020
Info
 
Sideantal

431

Udgivet

2020

ISBN

978-87-400-5915-1

Originaltitel

Den nordiske mands hævn

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Sofie Jama debuterede i 2019 med ”Et andet menneske, et andet liv”, som jeg var ret begejstret for.

Jeg er ikke begejstret for hendes anden roman ”Den nordiske mands hævn”. Det er en tung bog at komme igennem.  431 siders ret kompakt tekst uden ret mange afsnit og med en handling, der vil alt for meget og var svær at komme igennem for mig. Ikke fordi emnerne er uinteressante, men fordi forklaringerne og ordene er alt, alt for mange. Jeg måtte visse steder skøjte henover et par sider, for at komme videre.

Bogens klimaks lader vente længe på sig, den er i lange passager meget beskrivende og favner store emner som seksuelle minoriteter, kønsskifteoperationer, kvinders vold mod mænd og muslimske kvinders udfordringer med job, familie og seksualitet.

Hovedpersonen er den smukke muslimske Sara, der bor hjemme hos sine forældre efter et forlist ægteskab. En dag ser hun en mand tabe sine nøgler på gaden og beslutter sig for at stalke ham på en ret så listig måde. Med nøglerne sniger hun sig ind i hans lejlighed,  læser hans bøger, bruger hans brusebad,  kigger i hans køleskab og ligger i hans seng som en anden Guldlok.

Sara er seksuelt forstyrret, onanerer i tide og utide, drømmer om at blive taget med vold og under et besøg i ”hjemlandet” (vi ved ikke hvor) lader hun sig voldtage af to fremmede mænd. Voldtægten beskrives voldsomt og for mig totalt urealistisk, idet Sara tilsyneladende nyder voldtægten på et for mig ubegribeligt plan.

Sideløbende følger vi kriminalforsker Olav Vesth, der efterforsker nogle sager, hvor prominente personer modtager afskårne legemsdele med posten. Efter at have vendt sidste side i bogen har jeg svært ved at se, hvorfor vi skal have den historie med – den er perifer i forhold til hovedhistorien, selvom de to historier strejfer hinanden og til sidst ramler sammen.

Sara møder sidst i bogen Martin, hvis lejlighed hun har nøglen til – og det bliver et udfordrende møde for dem begge.

Hvem den nordiske mand er – fik jeg aldrig rigtig greb om, måske han er flygtigt begreb om den kastrerede mand, der lader sig beherske af vestens kvinder.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter