0 kommentarer

Nomaden af Ayaan Hirsi Ali

af d. 12. august 2010
Info
 
Sideantal

299

Udgivet

2010

ISBN

9788712044994

Originaltitel

Nomad

 

En fantastisk bog, dette er ikke bare en biografi, men et politisk manifest som burde være obligatorisk læsning for politikere, integrationsmedarbejdere og andre der har med integration af herboende muslimske familier at gøre.
Et er at det er en helt anden kultur, hvilket er alment kendt. Men at der også er tale om et så anderledes menneskesyn og moralkodeks vil nok komme bag på mange. Jeg fik mange aha oplevelser under læsningen, hvor jeg pludselig fik en forståelse af hvorfor det går så galt ind i mellem.
Ved at tage udgangspunkt i sin egen og familiens historie formår hun på en meget personlig og tæt måde at åbne det univers som muslimske kvinder i Somalia lever i. Et univers af undertrykkelse og tingsliggørelse. Et liv hvor små piger bliver berøvet deres klitoris på den mest barbariske måde. Men samtidig sætter hun tingene i relief til vores kultur, set ud fra hendes baggrund.

“De afrikanske kvinder, som praktiserer omskæring, gør det først og fremmest, fordi de synes, at resultatet er mere tiltrækkende. Den unge kvinde, der ligger uforfærdet, mens omskæreren sliber hendes klitoris af mellem to sten, beviser hermed, at hun vil blive en god hustru, der er i stand til at udholde smerten ved barnefødsler og det daglige slid. Kvinder i Vesten, som går omkring fuldt udstyret ned neglelak (hvilket er uforeneligt med manuelt arbejde), højhælede sko (som ødelægger holdningen og derfor ryggen og er helt ubrugelige, hvis man skal gå langt ad dårlige veje) og brystholdere. fordømmer omskæring uden skygge af mistanke om, at deres egen opførsel er absurd”

Ayaan bruger også en del af bogen til at reflektere over den måde vesten reagerer på, over for den islamiske terror. Hun er især bange for den selvcensur som bliver mere og mere udbredt i vores del af verden.

“Derfor begynder folk langsomt – og indimellem mindre langsomt – at vænne sig til ikke at sige visse ting. Eller de siger dem, men kunne ikke drømme om at skrive dem. Selvcensurens fine net begynder at strammes om den enkeltes bevidsthed og vil som det næste lægge sig om grupper af mennesker, siden om selve tankerne og den måde de kommer til udtryk på. Når ytringsfriheden smuldrer på denne måde; når vesterlændinge afholder sig fra at kritisere eller sætte spørgsmålstegn ved bestemte sædvaner, visse aspekter af islam, så svigter de de muslimer, som også forsøger at drage dem i tvivl. De svigter også deres egne værdier. Og når de først gør det, er deres samfund fortabt”

Der er kun ellers at sige LÆS DENNE BOG.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter