0 kommentarer

Kætter af Ayaan Hirsi Ali

af d. 28. juni 2015
Info
 
Sideantal

291

Udgivet

2015

ISBN

978-87-12-05129-9

Originaltitel

Heretic

 

Fornemmelsen at at have læst 290 sider med information, som jeg allerede var i besiddelse af i forvejen. Det er den følelse jeg sidder tilbage med efter at have læst Ayaan Hirsi Ali´s seneste bog “Kætter”, der næsten lige er udkommet på Gads Forlag.

De fleste af os har hørt om somaliskfødte Ayaan Hirsi Ali, der i 1992 flygtede til Holland fordi hun ikke ville giftes med den mand, som hendes forældre havde valgt til hende.

Den samme Ayaan Hirsi Ali, der skrev manuskriptet til filmen “Submission”, der endte med at koste den hollandske filminstruktør Theo van Gogh livet da en radikaliseret muslim overfaldt van Gogh på åben gade fordi han mente at van Gogh (og Hirsi Ali) havde krænket hans ære ved at producere en film, der forholdt sig kritisk til islam.

Ayaan Hirsi Ali er vokset op som stærkt troende muslim, der ikke stillede spørgsmålstegn ved, om dødsstraf var acceptabelt eller om Salman Rushdie havde fortjent at have en fatwa hængende over hovedet.

Holdningen var, at ikke-muslimer fortjente de dårligdomme, der kom i deres retning når de fornærmede profeten.

Da Hirsi Ali kommer til Holland ændrer hun sig. På universitetet i Leiden lærer hun, at dialog og tolerance er godt, og hun vælger at bruge sit voksenliv på en kritik af islam, som hun anser for at være en hadsk og intolerant tro.

I “Kætter” skriver Ayann Hirsi Ali om de fem største problemer hun ser i islam, herunder hvorfor hun anser vesten for at være for blødsøden i forhold til at bære over med radikaliserede muslimer i vesten såvel som i de arabisktalende lande.

Hirsi Ali ønsker at “Kætter” skal være et opråb til mennesker i vesten, den skal være en debatbog, som skal få folk til at åbne øjnene for, at islam ikke er en fredens religion, men derimod en religion, der kan betyde, at vesten må give køb på begreber om ytringsfrihed, lige rettigheder for alle og religionsfrihed – såfremt altså, at vesten fortsætter sin blødsødne metode over for islam.

Problemet med denne bog er, at indholdet er en gentagelse af Hirsi Ali´s andre bøger, og derfor mener jeg sådan set ikke det var nødvendigt at skrive eller udgive denne bog.

Man kan såmænd slå op i forfatterens øvrige værker eller læse tidligere interviews med Ali for at få de informationer, som denne bog indeholder.

Bevares, det er vigtige emner, der tages fat på i bogen, og det er ganske udmærket at tage en debat om indvandring eller om radikaliserede muslimer.

Problemet er bare, at det bliver en ganske kedelig og overflødig læseoplevelse når man har set og hørt det hele før i interviews, artikler og andre bøger.

Hirsi Ali har bestemt noget på hjerte, men hun forekommer også noget firkantet i sine holdninger, og det betyder, at bogen bliver noget kreperlig at læse i længden.

Jeg lander på en vurdering på to stjerner for “Kætter”, mere kan det ikke blive til, for jeg holder ikke af gammel vin på nye flasker, ligesom jeg ikke sætter pris på ensidig argumentation for hvordan verden hænger sammen.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter