0 kommentarer

En andens kone af Fjodor Dostojevskij

af d. 2. november 2010
Info
 
Sideantal

21

Udgivet

2006

ISBN

978-87-91812-68-2

Originaltitel

Chuznaya zhena

 

Novellen ‘En andens kone’ viser en forbløffende, og for de flestes vedkommende fuldstændig ukendt side af Dostojevskijs forfatterskab.

To mænd, en forfjamsket ældre herre og en irritabel yngre mand, træffer hinanden mens de begge patruljerer ud for det hus, hvor en dame, som har begges stærke interesse, opholder sig. Begge ønsker at forvisse sig om damens tilstedeværelse på vegne af en “ven”, og under en del temmelig overdreven komedieren ender det med, at de lister sig ind, og, ha! – begge d’herrer bliver til grin.

En kort og klodset komedie, hvor komikken ligger i de to’s teatralske hidsen hinanden op og i den overraskende slutning. Her og der kunne undertegnede dog godt fange sig i at trække lidt på smilebåndet, men det er vist en udpræget smagssag om man synes om den lidt fantasiløse sketch. Måske interessant at den unge Dostojevskij før han blev stor også havde dét i sig, men hverken et litterært eller komisk højdepunkt.

Novellen er meget lig ‘Ægtemanden under sengen’ fra samme forfatter, hvorfor novellerne i 1865 blev samlet i en udgivelse, selvom de i 1848 blev udgivet separat.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter