0 kommentarer

Den forgyldte baby af Margaret Drabble

af d. 6. september 2017
Info
 
Sideantal

298

Udgivet

2017

Originaltitel

The pure gold baby (oversat af Birgitte Brix)

 

Jess er ung og alene, da hun får Anna. Annas far, Professoren, er aldrig rigtig inde i billedet. Og Jess’ liv ændres for bestandigt fra at være en ung studerende, med stor interesse i Afrika og landets kultur, til livet som mor. Anna er en glad baby, og et smilende barn, men alligevel er noget anderledes. Og jo ældre Anna bliver, jo mere går det op for Jess, at hun ikke har samme evne til at lære som andre børn.

Den forgyldte baby er fortællingen om Jess’ liv som mor, om Annas opvækst, og om samfundet omkring dem. Det er livet som enlig mor i 1960’erne. Både de gode og de dårlige sider skildres, herunder problemerne der kan opstå når nogen er anderledes, eller har det svært.

Bogen er skrevet som erindringer og en slags tankestrøm. Men selvom det er Jess og hendes liv vi følger, er det ikke hendes tanker vi får indblik i. Vi får fortællingen om Jess, fortalt af Jess’ veninde og nabo. Det giver bogen en anderledes vinkel, som både har fordele og ulemper. Fordelen er, at refleksion over Jess’ handlinger er mulig. Ulempen, at alt er fortalt som andenhåndsfortælling, da fortælleren givetvis ikke har været til stede ved alle vigtige begivenheder i venindens liv. Og her ville jeg langt hellere have læst Jess’ egne tanker, frem for en gengivelse af dem. Det bogen gør bedst, er at give et billede af et helt lille samfund, centreret omkring Jess. Et alsidigt samfund, med mange mennesketyper fra forskellige samfundslag.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter