0 kommentarer

Som røg for vinden af Donal Ryan

af d. 7. september 2017
Info
 
Forfatter
Genre
Omslag
Sideantal

220

Udgivet

2017

ISBN

978 87 7151 215 1

Originaltitel

All We Shall Know - oversat af Signe Lyng

Udgave

1. udgave

 

Melody er gravid – hun er 33, faren til barnet er 17 og var hendes elev, han er ud af en familie af rejsende, et omrejsende irsk folk, som de fastboende ser skævt til. Pat, hendes mand, har forladt hende, da hun fortalte ham, at hun er gravid med en anden mand – det er kulminationen på længere tids ægteskabelige kampe. Melody overvejer at begå selvmord – hensynet til hendes gamle far og manglende mod afholder hende fra at gøre det.

Vi følger med i Melodys graviditet, samtidig med at vi hører om hendes liv nu og om hendes barndom. Vi hører om et særligt, meget tæt venskab mellem Melody og barndomsveninden Breedie, et venskab der blev ofret for at opnå en plads blandt de populære piger. Veninden blev svigtet, forrådt, udstødt – angeren plager fortsat Melody.

Pat og Melody mødes som ganske unge, bliver forelskede og er snart et par – siden er deres ægteskab blevet en krig, en kamp om hvem der kan såre den anden mest. Melody erindrer, hvordan hendes mor nedgjorde faren – som Melody pludselig så i et andet lys, og ikke længere elskede og beundrede på samme måde. Og faren dukkede hovedet, falmede… Mønsteret gentages i hendes eget ægteskab, og Pat svarer igen af samme skuffe

Mary er en af de rejsende – hun er udstødt af familien og bliver næsten holdt indespærret i deres campingvogn, hendes mor forbyder hende at deltage i noget som helst. Melody og hun mødes under påskud af, at kommunen har sendt Melody ud for at undervise hende i at læse. Der opstår et tæt venskab mellem Melody og Mary, to kvinder, der har mange ting til fælles.

Bogen beskriver, hvordan mennesker opfører sig over for hinanden – den handler om venskaber, svigt, ondskab, om at elske, såre og hade, om magt og magtkampe. Om sladderen, forholdet til faren og til Pat, Melodys voldsomme følelsesudbrud, selvmordstankerne. Om mistroen over for de rejsende, f.eks. bliver der holdt øje med Mary, da hun og Melody går rundt i en butik. Det er en tankevækkende og foruroligende bog, med meget stærke følelser. Især de negative og destruktive følelser og tanker er ramt meget præcist. Bogen er meget velskrevet – og fuld af drama, selv om der på overfladen tilsyneladende ikke sker så meget.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter