0 kommentarer

Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår af Haruki Murakami

af d. 1. august 2016
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

302

Udgivet

2014

ISBN

97887771293616

Originaltitel

Shikisai o motanai Tazaki Tsukuro to, kare no junrei no toshi

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Den japanske stjerneforfatter Haruki Murakami brød for alvor igennem den litterære lydmur med romanen ”Trækopfuglens krønike”, der udkom på forlaget Klim i 2001. Inden han blev fuldtidsforfatter bestyrede han en jazz-cafe i Tokyo og skrev sine første 3 romaner ved køkkenbordet når han kom hjem fra jazz-cafeen om natten.

I de seneste år har Murakami været nævnt som en potentiel modtager af Nobels litteraturpris, men uvist af visse årsager har han endnu ikke modtaget denne hæder selvom hans bøger er oversat til mange sprog og forfatterens skrivestil roses til skyerne.

I 2014 udkom forfatterens 16. roman ”Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår” (ligeledes på forlaget Klim), en bog der blev solgt i 1 million eksemplarer på blot en uge da romanen udkom i Japan.

Romanens hovedperson er den 36-årige mand Tsukuru Tazaki, der er født og opvokset i provinsbyen Nagoya, men som har boet i Tokyo siden han blev optaget på universitetet i den japanske hovedstad.

På overfladen lever Tsukuru Tazaki et tilfredsstillende liv: han er ungkarl, han har en solid uddannelse og et glimrende job som jernbaneingeniør (han er med til at bygge og vedligeholde stationer). Til trods for sin umiddelbare succes har han ikke mange venner, hvilket han selv mener skyldes en stor skuffelse, der overgik ham da han i tidernes morgen lige var startet på andet år af sit ingeniørstudie.

Da Tsukuru gik i gymnasiet i Nagoya var han en del af en tæt knyttet gruppe på 5 personer, to piger og en dreng. Disse 5 unge mennesker var bedste venner, del af en ubrydelig cirkel – indtil de 4 kammerater en dag cutter kontakten til Tsukuru – uden forvarsel. Tsukuru er ulykkelig og ønsker sig selv død i flere måneder – for han aner ikke hvorfor hans bedste venner har valgt at bryde kontakten.

15 år efter denne banebrydende hændelse bor Tsukuru Tazaki i Tokyo og bliver af veninden Sara opfordret til, at opsøge sine gamle venner for at finde ud af hvorfor kontakten blev afbrudt og forklare sig selv for sine gamle venner.

Tsukuru indvilliger modstræbende og finder ud af, at en af vennerne har begået selvmord, en har stiftet familie i Finland og de to andre bor stadig i Nagoya. Via kontakten til de 3 levende venner opdager han, at en af pigerne i gruppen konstruerede en løgn om ham, som fik alle til at cutte kontakten.

”Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår” kan bedst kategoriseres om en psykologisk udviklingshistorie og en fortælling om en mand, der har levet halvdelen af sit liv på kanten af selvudslettelse – et menneske, der har lært, at ”man kan skjule sine erindringer, men ikke slette den historie, der skabte dem”.

Murakami har begået et mesterværk, der både begejstrede mig og gjorde indtryk.

Bogen handler om at tage afsked med fortiden og komme videre i tilværelsen på trods af de uretfærdigheder andre begår mod en.

”Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår” er uhyre velskrevet, gennemtænkt og meget overbevisende. Jeg nød at læse denne roman og kan kun anbefale andre også at læse denne perle af en bog.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter