0 kommentarer

De 23 af Linwood Barclay

af d. 7. marts 2023
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

452

Udgivet

2019

ISBN

9788742600405

Originaltitel

The Twenty Three - oversat af Marielle Nielsen Hansen

Udgave

1. udgave

 

I ”De 23” får vi endelig svarene på de gåder, der er drysset ud over handlingerne i Promise Falls-trilogiens to første bind, ”Begravede hemmeligheder” og ”Slørede sandheder”. De tre krimier må og skal læses alle tre og i rigtig rækkefølge, hvilket forlaget skal have kritik for ikke at tilråde.

Forfatteren Linwood Barclay skal til gengæld have ros for ikke at fedte med virkemidlerne. Der er fuld knald på fra starten af ”De 23”; faktisk udvikler en vandforgiftning i den lille by Promise Falls sig til en af USA’s mest fatale katastrofer nogensinde. Hundredvis af uskyldige må babu-babu på hospitalet, utallige dør.

Kriminalassistent Duckwood, der hele serien igennem har kæmpet forgæves mod sin middelsvære overvægt, kaster al sin ildhu ind på at finde gerningsmanden bag giftkatastrofen – en mand, der givetvis også står bag 23 egernmord, en brændende bus, nogle fingerede voldtægter, nogle bemalede mannequiner; samtlige ugerninger med fællesnævneren ”23”.

Lad os bare røbe, at Duckwood har betydeligt større succes med at afsløre misdæderen (som viser sig at være en overraskelse), end han har med at bekæmpe sin hang til donuts og cheeseburgers.

Men hvad så med den morder, der på bestialsk vis har skåret et smil ind i maven på tre kvinder, mens han holdt dem for munden? Ja, også ham afslører Duckwood, og også han er en fæl overraskelse.

Hen ad vejen bliver det hele ret spændende, men trods alt ikke mere, end at læseren lader sig irritere over det alt for store persongalleri og de mange, mange handlingstråde. Det er som flæskesteg overhældt med både bearnaise og brun sovs drysset med ekstra flæskesvær og fedtegrever.

Havde jeg ikke læst alle tre bøger ud i én køre på en uges tid, havde jeg været håbløst koblet af; så er det sagt.

Undervejs i serien har flere af personerne været sjove at følge, men desværre mister Barclay selv interessen for den ekstremt glemsomme pensionist (hun brænder ikke flere koteletter på) og den halvautistiske pige med de store tegneevner (hendes sidste tegning er ren børnehave).

Men man må give forfatteren så meget, at man aldrig keder sig i hans selskab. Promise Falls-trilogien er som en amerikansk tv-krimiserie fra næstøverste hylde.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter