0 kommentarer

Borgen på Manhattan af Erik Juul Clausen

af d. 5. januar 2008
Info
 
Sideantal

398

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7739-960-2

Originaltitel

Borgen på Manhattan

Udgave

1.udgave

 

Har man bare et mindstemål af interesse for fortiden, bør man fluks kaste sig over Erik Juul Clausens bøger. I ”Borgen på Manhattan” tager forfatteren læseren med til Grønland og Nordamerika i årene 1355-1364. Den norske kong Magnus er foruroliget over meldinger fra Grønland, som man på grund af pest og hårdt vejr ikke har haft ordentlig skibskontakt med i mange år. Det forlyder, at nordboerne på Grønland har forladt den gode kristne tro og vendt sig mod den gamle asatro. Det går ikke an, mener kongen, så han befaler munken Ivar Bårdson som kaptajn at sejle til Grønland med en flok af kirkens mænd og en samling erfarne søfolk. De drager af sted på skibet Sankt Benedikt, og vi følger dem på den ikke ufarlige rejse.

Deroppe på Grønland møder nordmændene overraskende nok et fransk skib med en besætning primært bestående af nonner fra Rouen. Også de er på befaling af pave Innocens VI på vej for at redde nordboernes sjæle.
Ingen af parterne får dog held med deres forehavende, for Grønland er tom for mennesker. Kun en enkelt finder de, og han viser dem videre mod Vinland – Nordamerika.
Det er ukendt farvand og om muligt en endnu mere faretruende rejse, end de allerede har overstået. Men uforknyt rejser begge skibe mod vest, mod det ukendte. Og frem kommer de. Efter mange fortrædeligheder ender de på Manhattan, hvor de møder høvdingen, Freydis Eriksdottir, efterkommer af Erik den Røde, og hendes folk.

Erik Juul Clausen tager udgangspunkt i al den historiske viden, han har kunnet skrabe sammen, og vi får den serveret som faktuelle godbidder igennem hele bogen. Omkring alle disse fakta spinder han en medrivende historie, der både rummer spænding, kærlighed og livsvilje.

Absolut værd at læse.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter