0 kommentarer

Ben Hur af Lewis Wallace

af d. 13. september 2012
Info
 
Sideantal

224

Udgivet

1955

Originaltitel

Ben Hur

Udgave

1.udgave

 

Jeg læste den som ung, har husket den siden, og er vældig glad for at have læst den igen, for Ben Hur er en klassisk dramatisk historie med had og kærlighed som ingredienser, tilsat et kraftigt stænk af religion og befrielseskamp. Er man glad for kulørt drama og/eller romersk historie, så bør denne bog læses.

Under den romerske overhøjheds tid i Judæa, nogle få årtier efter år 0, styrtes den unge Ben Hur og hans familie i afgrunden på grund af et uheld. Men gennem sin personlighed og en stor portion held vinder han en magtfuld position i romerriget, og får til sidst oprejsning og frelst sin familie. Et ganske simpelt plot, der dog er fascinerende qua det historiske miljø og den simple intensitet, som handlingen udspiller sig med. Ingen dikkedarer og sidespring her.

Undervejs får man et fascinerende indtryk af livet på romerrigets tid, komplet med væddeløb i cirkus, vilkårlig brutalitet, og politisk manipulation, for med korrupte og arrogante rige romere som overherrer var livet ikke nødvendigvis en dans på roser for de annekterede folkeslag. Som kontrast til den voldsprægede og korrupte verden fremmes i øvrigt i løbet af historien den kristne lære om mildhed og retfærd, hvilket i den forbindelse giver mindelser om (den mere historisk vægtige) Quo Vadis, af Sienkiewicz.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter