0 kommentarer

Bag Spaniens bjerge af Leo Kari

af d. 6. oktober 2009
Info
 
Sideantal

286

Udgivet

1998

ISBN

87-7394-521-8

 

I den spændende og levende beretning fra Spanien spildes ikke megen tid med unødvendige detaljer om hvordan og hvorledes forfatteren, Leo Kari, kom til Spanien; fokus er på selve krigsdeltagelsen i den spanske borgerkrig i først Tjapajev-, siden Thaelmann bataljonen.

Ganske fermt beskrives stemningerne, både hans egen og omgivelsernes, som da han efter at have taget beslutningen om at melde sig frivillig føler sig både opløftet og befriet fra “fabriks-slavearbejdet”. Beretningen fuld af gode observationer og refleksioner mht. selve ‘Sagen’ de kæmpede for, egne og andres motiver. Også skuffelsen ved mødet med de andre skandinaviske frivillige behandles åbent.

Den forventede broder-ånd mellem de frivillige, forenet i en altafgørende fælles kamp, fandtes ikke, og desillusionen tager langsomt om sig og omfatter til sidst endda troen på kommunistpartiet som anvendeligt redskab til opnåelse af en bedre verden. Beskrivelsen af følelsen af ubehag ved de mange døde, og udstillingen af inkompetente og stive officerer, bidrager til af afglorificere krigsdeltagelsen.

Over kampen i slaget ved Brunete, republikkens forgæves modoffensiv i 1937, og over endnu den ligeledes forgæves modoffensiv i Aragonien samme år, krydres frontberetningen med talrige anekdoter og personskildringer, hvilket gør fortællingen både levende og vedkommende. Særligt indtagelsen af byen Quinto i Aragonien, og den nærmest spøgelsesagtige snigskyttejagt i byen, gør indtryk.

Herefter rammes han af sygdom og møder under indlæggelsen en spansk pige, som han forelsker sig i. Romantikken varer dog kun ganske kort tid, for en dyb uoverensstemmelse og en ny frontindsats ved Huesca i det nordlige Spanien splitter parterne.
Den tabte kærlighed og det forestående nederlag, som alle på dette tidspunkt ved er uundgåeligt, fuldender tristessen.

Romanen er baseret på Leo Karis breve fra Spanien, behandlet af hans datter, Lenni Kari, og fremstår som en både ærlig og ligefrem beretning. Trods en stærk politisk slagside er romanen bestemt læseværdig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter