NYESTE
Født:
1919, Danmark

Leo Kari

Leo Kari, tidligere frivillig i den Spanske Borgerkrig, døde i efteråret 1974.

Hans datter, Lenni Kari, fandt i 1994 manuskriptet til erindringsbogen “Bag Spaniens Bjerge” i det Kgl. Biblioteks håndskriftssamling. Leo Kari var atten år gammel da han i 1937 sammen med unge mænd fra hele verden vandrede over Pyrenæerne for at deltage i den Spanske Borgerkrig. Han vendte hjem fra Spanien i oktober 1938.

Kort tid efter sin hjemkomst blev han hvervet til Vollweber-organisationen (en antifascistisk organisation). I 1942 interneredes han på tysk foranledning i Horserød sammen med andre spaniensfrivillige, og i 1945 blev han sammen med sin kone arresteret af Gestapo. Hele sit liv var Leo Kari optaget af politik, og han var blandt andet aktiv omkring SF’s dannelse i 1956.

Død 1974.

Bibliografi

1998  Bag Spaniens bjerge (biografi)

 

Bag Spaniens bjerge af Leo Kari

af jcgd. 6. oktober 2009
I den spændende og levende beretning fra Spanien spildes ikke megen tid med unødvendige detaljer om hvordan og hvorledes forfatteren, Leo Kari, kom til Spanien; fokus er på selve krigsdeltagelsen i den spanske borgerkrig i først Tjapajev-, siden Thaelmann bataljonen. Ganske fermt beskrives stemningerne, både hans egen og omgivelsernes, som da han efter at have […]