0 kommentarer

Antistof af Charles Stross

af d. 26. september 2009
Info
 
Sideantal

196

Udgivet

2009

ISBN

978-87-90592-37-0

Originaltitel

Oversat af Niels Dalgård

 

Jeg er vild med science fiction, og allerede den første novelle i “Antistof” fik mig helt op af stolen.

“En koldere krig” foregår i vores verden, og så alligevel ikke. Hitler er f.eks. ikke død, og også andre historiske begivenheder er lidt anderledes. Den kolde krig er dog ligeså virkelig i denne verden, og våbnene er langt mere skræmmende end vor tids atomvåben.

Hovedpersonen Roger arbejder for CIA, hvor han foretager sikkerhedsvurderinger. Han kender derfor alt til de mystiske portaler, som fører til andre verdener. Og som har ført uhyggelige skabninger, der kan bruges som ustoppelige våben til denne verden!

“En koldere krig” er uhyggelig men på den tankevækkende måde. Den stiller fokus på vores samfundsorden og udbygning af krigsmaskineriet, og hvilken slutning det kan få, hvis vi ikke passer på.

Noget mere morsom er den sidste novelle i samlingen “Snøbel med snabel”. Her har hovedpersonen Ralph fået sin søsters mini-mamut i pleje, mens hun er ude at rejse, og samtidig har han problemer med kæresten. I denne historie eksisterer mennesker og robotter i en skøn sammenblanding. Men der er stadig store klasseskel, og en revolution er ved at bryde ud. Det bliver Ralph uvidende blandet ind i, og her er det, at den lettere alkoholiserede mini-mamut træder til.

Også de tre øvrige noveller i samlingen er værd at læse, og her kommer vi omkring ødelæggelsen af vores samfund pga. en matematisk formel; en verden hvor mennesker slår sig sammen i organiske kollektiver, der slet ikke ligner mennesker mere; og ikke mindst historien om Manfred der forærer alle sine patenter væk som open source.

Stross er en dygtig science fiction fortæller, som formår at fortælle komplekse historier, så de alligevel er spændende. Han beskæftiger sig især med udviklingen af kunstig intelligens, som vil føre til, at menneskeheden vil ophøre med at eksistere i den form, vi er i dag.

De fem udvalgte noveller viser forskellige sider af Stross, lige fra det utroligt skræmmende fremtidsperspektiv til det langt mere humoristiske, men ligeså seriøse.

Charles Stross har flere bøger bag sig, men “Antistof” er den første udgivelse på dansk. Novellerne er udvalgt og oversat af Niels Dalgaard, som også skriver efterskriftet, der fortæller mere om Stross’ forfatterskab.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter