0 kommentarer

Alt bliver oplyst af Jonathan Safran Foer

af d. 21. september 2008
Info
 
Sideantal

319

Udgivet

2005

ISBN

87-7973-035-3

Originaltitel

Everything Is Illuminated

 

I 2002 debuterede Jonathan Safran Foers med ”Alt Bliver Oplyst”. Den dengang 25-årige amerikanske jøde skabte en del debat, da der herskede rygter om, at han havde skrevet bogen på en uge, og at han havde fået 500.000 kr. i forskudsbetaling. Da bogen blev udgivet, blev den skamrost af forfattere som Salman Rushdie og Joyce Carol Oates og vandt desuden mange priser – og dét med god grund, hvis du spørger mig!

Man kan sige, at bogen er delt op i 3 spor. Hovedpersonen er Jonathan Safran Foer selv, der er på jagt efter en dame ved navn Augustine, som reddede hans bedstefar under den nazistiske udryddelse af den lille landsby Trachimbrod i Ukraine. Jonathans guide bliver den 20-årige Alex og Alex’s bedstefar og hunden Sammy Davis Junior Junior. I det ene spor følger vi selve turen på jagten efter Augustine, som understøttes af de passager, der går tilbage i tiden, fra 1700 – 1900 i den lille shetl Trachimbrod. Det beskrives både morsomt og absurd, men har også de mest lyriske og ufatteligt velskrevne passager i hele bogen. Det sidste led i bogen er de breve, Alex sender til Jonathan efter turen. Her skriver han, hvordan han har det, og han kommenterer dét, han selv har skrevet. Det er nemlig fra Alex’ synsvinkel, at vi hører om selve turen, men Jonathan, der har skrevet den tragiske fortidshistorie om Trachimbrod, der til slut omhandler hans bedstefars liv i starten af 1900’tallet.

Det lyder forfærdeligt kompliceret, men er det absolut ikke. Opsætning er rigtig god og man kommer lynhurtigt ind i rytmen og gribes. Alex er kærlig, naiv og meget morsom og man kommer hurtigt til at holde af ham. Dialogerne under deres tur er ligeledes sjove, men også skarpe og velskrevne og sproget er sprudlende. Hele bogen er i det hele taget skrevet rystende godt og elegant. Jonathan har sin egen måde at fortælle en historie på, og det er et virkelig enestående resultat. ”Alt bliver oplyst” er både grusom, morsom, skarp og godt oversat!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter