0 kommentarer

Dans, dans, dans af Haruki Murakami

af d. 13. juni 2018
Info
 
Sideantal

383

Udgivet

2012

ISBN

978 87 7129 005 9

Originaltitel

Dance Dance Dance - oversat af Ib Høy Hansen

Udgave

3. udgave

 

En nøglescene i bogen foregår i et faldefærdigt højhus i Hawaiis hovedstad, Honolulu. Vores 34-årige japanske hovedperson forfølger den smækre callgirl Kiki – tror han i hvert fald – og løber efter lyden af hendes klikkende fodtrin. Men selv om hun går, og han løber, kommer han aldrig nærmere. Pludselig befinder han sig i værelse, hvori befinder sig seks skikkelser i forskellige positurer. Alle er skeletter.

Allerede på dette tidspunkt er folk døde omkring vores hovedperson. En er kvalt med sine egne strømpebukser. Og flere skal dø hen ad vejen. Vores ven indser, at de seks skeletter kun kan være mennesker, han kender og holder af. Men hvem skal dø, og hvem får lov at leve videre?

“Dans, dans, dans” er mesterforfatteren Murakamis anden bog på dansk. En selvstændig fortsættelse af ”En vild fårejagt”, hvor vores hovedperson atter kastes ud i drømmeagtige eventyr balancerende på kanten mellem virkelighed og mareridt. Magisk realisme i Murakamis særegne aftapning.

Som læser suges man uimodståeligt ind i det på én gang hverdagsprægede og fuldkommen udsyrede univers. Vores helt tuller meget af tiden rundt og kokkererer små retter til sig selv, mens han hører fede tresserhits og avanceret jazz, der skylles ned med lidt kold øl og god whisky. Tiden går. Langsomt. For så pludselig at accelerere vildt.

Nærmest uden forvarsel havner vores ven i selskab med en flot filmstjerne og to überlækre callgirls, der kan lidt af hvert. Blandt andet skovle sne på den sexede måde. Ind imellem må han tage sig af den smukke, harske 13-årige Yuki, der måske er medium for andre virkeligheder, og som siger ham en sandhed eller to. Hende møder han på det mølædte Hotel Delfin, som han allerede beboede i ”En vild fårejagt”, men som nu er forvandlet til et interkontinentalt hotelmonstrum i glas og stål.

Ikke hele Hotel Delfin er blevet strømlinet, viser det sig. På en hemmelig etage hersker mørket – og en gammel bekendt. Fåremennesket. En mytisk skikkelse, der efter eget udsagn er vores helts forbindelse til alting. Inklusive de seks skeletter på Hawaii.

Det lyder som noget fra et lsd-trip, I know. Det mest mærkelige er dog, at handlingen giver fuldkommen mening, når man læser den. Lige som dine drømme, når du gennemlever dem. Ingen kan som Murakami skrive hverdagseventyr, som man i den grad tror på. Få er mere poetiske og filosofiske end Murakami, få er bedre til at beskrive menneskelige relationer og konfrontere os med vores egen sårbarhed.

For pokker, hvor jeg glæder mig til at kaste mig over ”Trækopfuglens krønike”, Murakamis internationale gennembrudsroman, der ligger og venter på læsebordet.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter