0 kommentarer

Jaco af Per Ole Persson

af d. 26. januar 2014
Info
 
Sideantal

155

Udgivet

2013

ISBN

978-87-92439-37-6

Originaltitel

Jaco (svensk)

 

Der er Hemingway-snit over Per Ole Perssons “Jaco”. Enkelt, kraftfuldt sprog, markante karakterer, historien mejslet i granit. Stilen er meget lidt skandinavisk, og det er ment som en uforbeholden ros.

I 2006 ankommer en mand til øen Timor. Han er navnløs, han er svensker, han er rodløs. Han møder en kvindelig cubansk læge og spiser middag med hende:

“Bagefter går vi ind på mit værelse og tager alt tøjet af. Vi ved begge at det skal ske, og vi nyder det begge to. Det er enkelt og indlysende. Som om vi havde været sammen tusind gange før. Hendes små hvide trusser.”

Og sådan slutter den affære. Ingen overflødige ord her. Manden tager til den anden ende af øen, hvor han introduceres for det fascinerende par, Miriam og Elias. Højgravide Miriam er det smukkeste væsen, han nogen sinde har mødt. Han kan slet ikke holde øjnene fra hende.

Mens han besøger parret, udbryder der krig mellem politiet og militæret på Timor, og civilbefolkningen, der altid er dem, der havner i skudlinjen, tager flugten fra det lille landsbysamfund. De tre nye bekendte beslutter at gemme sig på den krokodilleformede ø, Jaco.

Men det er ikke uden grund, at Jaco er forladt og anses for at være et forbandet sted. Katastrofen sejler med i kølvandet på deres lille fiskerbåd. Få dage senere er alt forandret. Og ikke til det bedre.

“Jaco” er en lille, prunkløs bog. Men hvad der ikke er af sider og ydre pragt, får man så rigeligt af saft, kraft og fortættet atmosfære. Det er saftsusme en fed sanseoplevelse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter