0 kommentarer

Ildøglernes sang af Anne McCaffrey

af d. 21. september 2008
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

191

Udgivet

1989

ISBN

87-418-8444-2

Originaltitel

Dragonsong

Udgave

Originaludgave: 1976

 

Menolly er en pige, som bliver betragtet som en skændsel af alle på hendes borg af den grund, at hun elsker at synge og at spille på instrumenter. Grunden til at det er en skændsel for borgen, er traditionen med at kun mænd kan blive skjald.
Borgens skjald Petiron havde undervist hende godt i skjaldefaget, og da han blev alvorligt syg, havde han skrevet til mesterskjalden om hende og sendt to sange, hun havde skrevet, med brevet til ham, hvor han spurgte, om han var interesseret i en ny elev. Men da Mesterskjaldens svar kom retur, da var Petiron allerede død.
Den nye skjald, Elgion, kom med den ekstra opgave, at han skulle finde ud af hvem Petirons elev var, og få sendt “drengen” med det store talent videre til skjaldenes hal. Ingen på borgen var til stor hjælp med hans arbejde på grund af deres modvilje til Menolly, og inden han fandt ud af, at den han ledte efter ikke var en dreng, men borgdatteren Menolly, var Menolly stukket af fra borgen.

Menollys opgave i borgen havde været at samle forskellige spiselige planter ude i det omgivende landskab. Hun havde på sine ture ud efter grønt opdaget en svært tilgængelig strand, hvor der levede ildøgler. Hun havde ved en tidligere lejlighed hjulpet flokkens dronning ved at redde hendes æg fra det høje tidevand. Menolly havde lagt æggene i en hule i klipperne, og det var der hun flygtede hen.
Da Menolly kom til hulen, var æggene ved at blive udklækket. Menolly havde masser af mad med, og hun fodrede mange af de nyudklækkede ildøgler for at forhindre dem i at gå ud af hulen og blive dræbt af den såkaldte tråd der faldt ned fra himlen.
Ni af de ildøgler hun fordrede, knyttede sig til hende, og sammen med dem besluttede hun sig for at leve i en hule alene.

Historien foregår på planeten Pern. Pern bliver i perioder med ca. 200 års mellemrum angrebet af nogle levende organismer kaldet tråd. Tråd æder alt organisk det kommer i kontakt med, det har kun svaghederne, at det ikke kan æde klippe eller metal, det drukner i vand, og det bliver brændt af ild.
For at tråd ikke skal udslette alt liv på Pern findes der drageryttere. Dragerytternes opgave er et brænde og udslette tråd før det når jorden, og på den måde beskytte de folk der lever der.

Uddrag, side 130.
” Fandt i tegn på tilstedeværelsen af ildøgleæg?”
“Nej”
T’gellan sukkede, trak sit brede ridebælte af og åbnede den kraftige værskindsjakke.”Hvor har vi dog brug for de dumme dyr.”
“Er de så vigtige?”
T’gellan så længe på ham. “Sikkert ikke. Lessa syntes, de er en ren pestilens; men de ligner drager, og de opfører sig som drager. Og de kan give de snæversynede, forstokkede, ufølsomme borgherrer netop den nødvendige fornemmelse af, hvad det vil sige at ride en drage. Og det vil gøre livet. og udviklingen lettere for os i rederne.”

En enkelt ting man bør vide hvis man vil købe bogen er, at bogen kun kan købes i en samlet version af alle tre bøger.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter