0 kommentarer

Året rundt på gulvet : hyldest til ottetallet : digte af Rune T. Kidde

af d. 6. februar 2022
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

111

Udgivet

2005

ISBN

87-7394-948-5

 

Digtcirkel om året der går og går igen. En hyldest til livets uendelige ottetal. Og om digteren Dicht der oplever sit sidste år.

Ingen hamler op med Kiddes evne til vedvarende at drømme rim frem. Næsten hele vejen igennem værket vil to efterfølgende sætninger slutte på et rim. Et gigantisk forehavende at begive sig ud i, når man vil skabe en fortælling om årets gang og størrelsen af projektet derfor ikke begrænser sig til blot et par sider. I digtet ‘På stormblæst Atlant’ serverer stormen en syndflod af rimede udsagnsord, mens Dicht/Kidde forsøger at holde den gående ‘I opført hav mellem Færøerne og Shetland’.

Hele bogen er rim og remser, eller rimede remser. Flere steder prosa der rimer sat på vers. Og Kidde selv er muligvis med som årets centrum, for hovedpersonen er den gamle digter Dicht. Ham som Kidde senere sendte til Island sammen med sin kone.

Julehadere får her i *Nørkel Nissegård Emanuel Tilfreds’ et, julerim de kan vende tilbage til, det er ikke antijul hverken i stil eller indhold – det er faktisk rigtig dejlig julet i ret traditionel forstand. Og Kidde giver julen al den respekt og kærlighed den fortjener.

Og i nutidens politiske korrekthed, med alt det man ikke må sige og som man netop ikke ved at man ikke må, er det en ren befrielse at Kidde med ‘Mand foruden mand’ stilladserer et digt der stiller forskellen på kønnene klart og skarpt op.

Man må la’ sig omcivilisere

og hæve hånden for hvert gab.

Man må la’ sig kvindeligt dressere

og leve med sit barske Adams-tab.

Når man så har ladet sig punktere

og grave ned som grøntsag i en skål,

flammehæmme, bryde og bromere

og miste sine maskuline mål,

er det så, at fru’n vil separeres.

Hun triller øjet tårevædet i vand.

Ingenting kan mere repareres.

Man er blevet mand foruden mand.

Det er altid spændende at se hvad Kidde har fundet på, forfatterskabet er ekstremt bredt og han evner altid at være original. Eller, med hans egne ord: “Der er tre måder: Den rigtige, den forkerte og den måde, du selv gør det på.” Han gør det på sin måde, også når Dicht til sidst trækker den sidste mundfuld luft.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter