0 kommentarer

1Q84 bog 1 af Haruki Murakami

af d. 5. november 2011
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

403

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7955-920-2

Originaltitel

1Q84

Udgave

1.udgave

 

Med en titel som 1Q84 henleder Murakami automatisk tankerne på Orwell’s bog 1984, og det er ingen tilfældighed, men et bevist valg. Bogen finder netop sted i 1984 – Eller, hvem ved, måske 1Q84? For verden er foranderlig, og ikke hvad den ser ud til, i hvert fald ikke ifølge Aomame.
Aomame er kampsportsinstruktør. Og indtil hun kravler ned af en stige fra en motorvej med det ene formål at slippe væk fra en motorvejskø befinder hun sig i 1984. Men undervejs ændres noget, og Aomame befinder sig pludselig ikke længere i den verden hun ellers kender, men i 1Q84.
Sideløbende med at vi langsomt hører om Aomame møder vi også Tengo. Tengo brænder for matematikken, men har derudover også en trang til at skrive. Da han derfor pludselig står over for muligheden for at omskrive en fantastisk historie, tilmed skrevet af en ung, men særlig, skønhed, kan han ikke få sig selv til at sige nej. På trods af en dårlig fornemmelse af det hele begynder han at skrive, og hurtigt er han rodet mere ind i hele affæren, end han egentlig ønskede.

Murakami forstår virkelig at fortælle en historie. Han formår at bringe en fortælling til live, og sikrer sig at læseren ikke holder alt for lange pauser fra bogen. Man bliver suget ind i hans univers, og har bare lyst til at læse mere. Hvis fortsættelsen allerede havde været udgivet ville jeg straks have fået fat i den, og læst videre! Bogen er første del af en trilogi.
Der er en helt særlig stemning i Murakamis bøger – De indeholder altid et kryptisk element, som gør, at intet er som det ser ud til. Han er aldrig forudsigelig, og det er netop det fantastiske.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter