0 kommentarer

3096 dage af Natascha Kampusch

af d. 5. november 2011
Info
 
Sideantal

284

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-10754-8

Originaltitel

3096 Tage

 

“Mist ikke modet, når han siger, du er for dum til alt. Mist ikke modet når han slår dig. Tag dig ikke af det, når han siger, du er uduelig. Når han siger, du ikke kan leve uden ham. Reager ikke, når han slukker lyset for dig. Tilgiv ham alt og vær ikke længere vred. Vær stærkere. Giv ikke op. Giv aldrig, aldrig op” (fra bogens bagside)

I 1998 lever den 10-årige Natascha et ganske almindeligt liv i en forstad til Wien, hvor hun bor sammen med sin familie. En morgen er Natascha på vej i skole da en hvid varevogn stopper tæt ved hende. En spinkel mand hopper ud, griber fat i pigen og smider hende ind bag i varevognen.

Et mareridt er begyndt – Natascha Kampusch er kidnappet, og da hun ikke kommer hjem fra skole meldes hun savnet, men eftersøgninger fører ikke frem til Natascha.

Tiden i fangenskab er et helvede for Natascha. Hun bor i et lille, fugtigt kælderlokale, hvor hun dårligt kan stå oprejst og bortføreren, Priklopil, sulter Natascha for at få hende til at adlyde hans ønsker, han slår hende, tvinger hende til at udføre hårdt fysisk arbejde i hans hus – og han forsøger med al magt at nedbryde hendes psyke, bl.a. ved at fortælle hende, at forældrene er ligeglade med hende, at hun er uduelig og at alle tror hun er død.

En dag mens Natascha arbejder i huset og haven er Priklopil uopmærksom et øjeblik, og Natascha benytter chancen til at løbe væk – hen til et nabohus, hvor der bliver ringet efter hjælp. 8 års mareridt er slut.

“3096 dage” fortæller historien om de 8 års fangenskab hos en mand, der tydeligvis var syg i hovedet. Bogen er usentimental, og Kampusch nægter læseren at få medlidenhed med hende. Sproget er flydende og beskrivelserne af Priklopil er grusomme, men tegner et fint billede af hvordan et sygt sind er indrettet. Man kan sige det er lærerigt at få indblik i, hvordan det er at leve under konstant pres.

Bogen er udmærket, men ikke fremragende. Det virker ikke troværdigt når Kampusch skriver, at hun ikke bærer nag til sin bortfører – og det tæller lidt ned at der mangler noget troværdighed.

På trods af manglende troværdighed på dette punkt er bogen alligevel læseværdig, og jeg anbefaler andre at læse bogen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter