0 kommentarer

1999 aftensang af Gunnar Staalesen

af d. 1. marts 2004
Info
 
Sideantal

601

Udgivet

2002

ISBN

87-7456-636-9

Originaltitel

1999 - aftensang (norsk)

 

Det 20. århundrede i Bergen sluttes af med Cubakrisen, mordet på Kennedy, kvindefrigørelsen, oliefund i Nordsøen og en længe ventet forløsning på de mange uopklarede mord og mystiske slægtsforhold. De to første bøger i trilogien er meget længe om at komme i gang, men “1999 Aftensang” slår rekorden og kommer aldrig ud af startblokkene.

Ikke desto mindre er det spændende at læse om Norges udvikling gennem den sidste halvdel af forrige århundrede. Landet bygges op efter krigen og de mange familier i Bergen udvikler sig på kryds og tværs. Gunnar Staalesen fortæller indirekte begivenhedernes gang gennem de fiktive karakterer i hans univers. Derfor kniber det da også med kontinuiteten i fortællingen, når personerne virker todimensionelle og udelukkende sat i bogen for at beskrive en trend eller en historisk begivenhed.

Der bliver ganske vist fulgt godt op på mordsager og andre episoder helt tilbage fra år 1900, og man kan ikke undgå at blive klogere på Bergen og Norges historie, men kagen er skåret så tyndt, at den smager af kniv. Set som fuldstændigt værk er det en dejlig trilogi, og Staalesen samler de løse tråde fornemt op, men alt det, der ligger midt i mellem, er simpelthen for støvet.

Tredje del af Bergen-trilogien.

 

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter