0 kommentarer

Werner normal ja! af Brösel

af d. 21. januar 2017
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

140

Udgivet

2002

ISBN

3-453-86439-5

 

Det er en fordom af dimensioner at påstå at tyskerne ikke har humor. Der findes glimrende tyske komikere, og der findes også ‘Werner’ undergrundstegneserien, der med biograffilmen ‘Beinhart’ fra 1991 voksede sig ind i den tyske bevisthed.

‘Normal ja!’ er det femte bind og viser en Brösel i topform, med både gode, kreative og samtidig særdeles platte jokes og et par fortællinger der hører til blandt hans bedste. Faktisk er næsten halvdelen af bogen her brugt som forlæg til den fremragende ‘Beinhart’-film. Senere blev resten af bogen brugt i en fuldstændig elendig Werner-film, hvordan det lykkes at ødelægge forholdsvist godt materiale må stå for filmselskabets regning.

Først fyres der en stak platte bjørnevitser af – bjørn på tysk er ‘Bär’ og stavelsen indgår i en del tyske ord, og det får Brösel rigtigt malket til sidste dråbe. Dernæst er rockerne i Mc Klapstuhl samlet på en café hvor tjeneren får lagt sig ud med præsidenten. Den store trumf er endnu et kapitel fra Werners læretid som vvs’er. Muligvis den bedste Werner episode overhovedet. Alt dette er med i filmen, og det er knaldgodt. Her hedder ejeren af vvs-firmaet i stadig Sohorich, han kom senere til at hedde Röhrich, for Brösels bror stod rent faktisk i lære ved en Sohorich, der ikke lod sig imponere af sit tegnede alter ego. Det kan man måske godt forstå.

Med Werner skal man vælge med omhu, for der kan være langt mellem snapsene. ‘Normal ja’ er et godt valg.

Lån tegneserien på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter