0 kommentarer

Violeta af Isabel Allende

af d. 2. juni 2022
Info
 
Sideantal

318

Udgivet

2022

ISBN

978 87 400 4161 3

Originaltitel

Violeta - oversat af Lise Rifbjerg

Udgave

1. udgave

 

Isabel Allende er litteraturens pendant til en Volvo. Kvadratisk, praktisk, pålidelig, altid i stand til at bringe dig trygt fra start til mål. Samt fuldkommen forudsigelig, aldeles blottet for lir og smarte detaljer. Du kan altid ta’ en Allende og føle dig i sikre hænder.

“Violeta” er Allende Classic; en historie hun kan skrive med højre hånd bundet på ryggen. Med fin timing lader hun sin hoved- og titelperson føde i 1920 under en global pandemi, der dengang hed den spanske syge, men som i øvrigt minder en del om coronaen. Folk dør som fluer verden over, også i romanens unavngivne latinamerikanske land, der til forveksling ligner Chile.

100 år efter slutter fortællingen under de store nedlukninger, der skyldes den nyeste pandemi. Intet nyt under solen.

Violeta fødes ind i en velhavende familie, og hendes forudseende far redder hele sin store familie fra den grasserende sygdom i 1920 ved at indtænke usædvanlige tiltag som masker, sprit og total isolation. Klog mand.

Hvad den spanske syge ikke formår, klarer Den Store Depression sidst i 20’erne. Familien Del Valle går fallit, faren skyder sig en kugle for panden, og de overlevende flygter til landets sydligste, fattigste provins.

Violeta viser sig at have farens forretningstalent, men ikke hans gamblernatur, og hen ad vejen lykkes det hende og storebroren José Antonio at vende skuden. Et glædesløst ægteskab med en kedelig tysker får en brat ende, da hun bjergtages af den flotte, lidenskabelige og helt igennem skruppelløse pilot Julián.

Imens Violeta hvirvles gennem veritable storme af følelser og omstyrtende begivenheder, gennemspilles verdenshistorien set fra et latinamerikansk perspektiv. Det korrupte, amerikansk støttede regime på Cuba falder. Den venstreorienterede, demokratisk valgte præsident (i Chile?) væltes til fordel for et korrupt, amerikansk støttet højreorienteret rædselsregime. Det samme sker i Argentina, hvor 30.000 mennesker forsvinder under det fascistiske, USA-støttede diktatur.

Allende gør det, hun er bedst til; fortæller en god historie med masser af sydamerikansk drama og passion. Bogen er holdt i en effektiv referatstil med få replikker, hvilket får handlingen til at glide kvikt afsted, men uden at berøre læserens følelsesliv det fjerneste. Fin underholdning uden de store dybder.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter