0 kommentarer

Bonsai af Alejandro Zambra

af d. 6. august 2014
Info
 
Sideantal

90

Udgivet

2014

ISBN

978-87-92064-05-9

Originaltitel

Bonsái

Udgave

1.udgave

 

”Bonsai” minder lidt om en novelle. En lang novelle, der gerne skal analyseres i dybden før man rigtig forstår den. Den vender op og ned på den traditionelle romanopbygning, og starter hvor historien ender. Først derefter fortæller den hvad der ligger forud – Eller, den fortæller i hvert fald en del af det, mange huller forbliver huller, og spørgsmål forbliver ubesvarede.

Som sagt starter bogen med fortællingens slutning. Emilia er død. Julio lever stadig. Julio er alene. Langsomt bygges deres kærlighedshistorie op, krydret med beretninger om bipersonerne i deres liv, som alligevel ikke rigtig er vigtige. Julio og Emilia læste sammen. En stor del af deres fælles liv var læsningen og fortolkningen af historier. Én historie kom dog til at stå som begyndelse til enden af deres fælles tid. Historien om en bonsai, og samtidig også historien om stor kærlighed, og frygten for at miste den.

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal synes om ”Bonsai”. Den er lyrisk, mystisk, og samtidig fortæller den om helt almindelige, realistiske, nede på jorden begivenheder. Den er en kærlighedsroman uden egentlig at være videre romantisk, den er et kort indblik i to menneskers liv. Det er en af den slags bøger, ens dansklærer i gymnasiet ville have elsket at læse mellem linjerne på. Giv den et forsøg hvis du er klar på en anderledes læseoplevelse – Bogen er med sine små 100 sider læst på en eftermiddag, og giver en noget af tænke over.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter