0 kommentarer

Vildfaren af Dennis Gade Kofod og Aske Schmidt Rose

af d. 9. august 2019
Info
 
Sideantal

60

Udgivet

2018

ISBN

978-87-7151-374-5

Originaltitel

kunstner: Aske Schmidt Rose

 

Som det eneste sted i Danmark stortrives de underjordiske på Bornholm. Folketroen, der centreres omkring bakkepuslingene, der ligesom Gremlins griber ind og enten forstyrrer eller letter bornholmernes liv. Den tradition med at dyrke de gamle fortællinger griber Dennis Gade Kofod ned i sammen med illustrator Aske Schmidt Rose, og digter et æventyr om søskendeparret Laust og Lea, der er på skovtur, og som af deres mor er blevet formanet om at ‘hilse på stenene’. Hilser man ikke respektfuldt på skovens store sten, farer man vild. Svenske hekse smed i tiden før menneskene kampesten op på øen for at sænke den i havet. De første bornholmere brugte de samme sten som pejlemærker når de skulle finde rundt, og i dag er det god skik stadig at vise stenene respekt.

Men Laust kan ikke få sig selv til det, så da Lea hilser på stenen og går videre, farer Laust vild og møder et Bornholm der rummer insekter, nisser og hekse i overstørrelse. I Aske Schmidt Roses fine illustrationer er heksene mere antydninger, med ansigter skabt af naturens farver, så de falder i med baggrundene. Det samme gælder om nisser og insekter. Hvis det altså er nisser.

Æventyret er specielt, for de skabere går til fortællingen fra hver sin side, og derfor skal læseren selv på arbejde for at se sammenhængen eller parallellerne mellem tekst og billeder. Som alt stor kunst er der flere lag, ikke ulig de linjer istidens formationer har efterladt i de bornholmske klipper.

Lån bogen på biblioteket

 

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter