189
2023
9788794025355
Oversætter Anna Schmidt Andersen
1 udgave 1 oplag
Offertræet og de treogfyrre andre fortællinger tager afsæt i den nordsvenske almue og deres folketro i 1700- og 1800-tallet. Her oppe i de mørke skove ved søer og fossende floder i isolerede landsbysamfund trives folketroen og djævlen og hans håndlangere har frit spil. Den sorte hane galer, bønder besværger deres marker for at få bedre afgrøder og unge kvinder bedriver hekseri. De onde ånder svæver over beretningerne og mangen en bonde sælger sin sjæl til den onde.
Jeg har tidligere læst og anmeldt bøger fra det lidt anderledes forlag Baggaards baroner, bl.a. Manden der tænkte ting (anmeldt her på siden). Fælles for bøgerne er at de nok henvender sig til en lidt smallere læsegruppe, at de ikke er mainstream og at de fremstår lækkert i omslag, papir og tryk. Offertræet af Per Faxneld er ingen undtagelse, tværtimod. Bogen indeholder XLIV (44) små illustrerede folkegotiske historier, trykt på lidt groft papir med sorte kanter og sorte skilleblade. Omslaget er sort med guldtryk og med et sort læsebånd. En bemærkelsesværdig “indpakning” som passer perfekt til bogens indhold. I bogens efterord står der at historierne passer godt til højtlæsning ved en brændeovnen eller i stearinlysets skær, men jeg kan tilføje at en sengelampe sent om natten også fint kan skabe den rette stemning.
De 44 fortællinger er ret forskellige, men med en fællesnævner af mørke og overtro, lidt som i Brødrene Grimms eventyr. De er velskrevet og godt komponeret, trods det at de ikke er længere end 2 til 3 sider virker de ikke amputerede. En fin og (u)hyggelig lille bog, som jeg varmt kan anbefale hvis man har hang til djævle, hekse, ondsindede ånder og morderiske bønder.
Per Faxneld, (1978). Han er forsker i religionshistorie og er specialist i okkultisme og satanisme. Om disse emner har han skrevet flere opsigtsvækkende bøger, som er blevet udgivet både i Sverige og internationalt. Offertræet er hans skønlitterære debut. Bogen er desuden rigt og stemningsfuldt illustreret af svenske Mimmi Strinnholm, (1990). Hendes kunstneriske udtryk spænder over teknikker som assemblage, broderi, fotografi, tegning og silhuetklip.
Anmeldereksemplar.