0 kommentarer

Vi er nødt til at tale om Kevin af Lionel Shriver

af d. 20. august 2008
Info
 
Sideantal

460

Udgivet

2008

ISBN

978-87-567-8357-6

Originaltitel

We Need to talk About Kevin

 

Kan et barn være født ond eller uden følelser for andre? Eller er det hans opvækst, hans forældres skyld, at han udvikler sig til morder?

Da Kevin er 15 år bliver han massemorder – hans mor Eva ser i bogen tilbage på tiden fra før hun og Franklin fik Kevin og til den TORSDAG.

Bogen består af en række breve til Franklin, hvor Eva meget usentimentalt, fuldstændig ærligt, ind imellem humoristisk og altid virkelig velformuleret – uden dårlige undskyldninger eller bortforklaringer – fortæller om sine overvejelser om at få et barn, graviditeten, tiden med en skrigende baby, en lille dreng, der ikke var som andre børn, og om sine tanker og følelser dengang og nu. Om skyldfølelse og afmagt over for Kevin, og om hvordan forholdet til Franklin ændrede sig, da de blev forældre.

Om sine forbehold over det at skulle være mor, skriver Eva således: “Jeg kan huske en masse bekymringer, men de var alle sammen forkerte. Hvis jeg havde lavet en liste over alle ulemperne ved at blive forældre, vil “søn ender måske som morder” ikke være dukket op på listen”

Eva og Franklin gør deres bedste for at være gode forældre: “Før du dømmer mig yderligere, beder jeg dig forstå hvor hårdt jeg prøvede på at være en god mor. Men at prøve at være en god mor er lige så langt fra at være en god mor som det at prøve at have det sjovt er det samme som at have det sjovt.”

Det er en uhyggelig bog – skrevet på en ikke-uhyggelig måde. Den er skrevet, så den næsten ikke er til at lægge fra sig. Og da den var læst, blev den hængende i mine tanker, umulig at slippe. Selv om man fra starten ved, at Kevin bliver morder, får bogen alligevel en overraskende slutning, da de sidste detaljer fra TORSDAG kommer frem.

Jeg kan kun opfordre til at læse bogen – det er en fantastisk bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter