0 kommentarer

Veronika beslutter at dø af Paulo Coelho

af d. 9. april 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

256

Udgivet

2004

ISBN

978-87-7604-014-7

Originaltitel

Veronika decide morror

Udgave

2.udgave

 

Veronika er 24 år, smuk, intelligent og elsket. Hun vil begå selvmord på den pæne måde, for ikke at gøre dem der finder hende mere fortræd end godt er. Hun har anskaffet sig nogle glas piller, som hun besindigt tager én for én, efter hun har ryddet sit værelse pænt op og lagt sig på sengen.

Hendes beslutning om at dø beskrives således: ”Alt i hendes liv var det samme, og når først ungdommen var forbi, satte forfaldet ind. Alderen ville sætte sine uudslettelige spor, sygdom ville støde til og venner forsvinde. At fortsætte med at leve ville ikke tilføje noget, tværtimod ville det bare forøge mulighederne for at komme til at lide”.

Men Veronika dør ikke. Hun bliver fundet i tide og overført til sindssygeanstalten Villete, hvor hun får at vide, at hendes hjerte har taget en sådan skade af selvmordsforsøget, at hun kun har få dage tilbage at leve i.

Livet på sindssygeanstalten sætter noget i gang i Veronika – en uforudsigelighed, der ikke var i hendes tidligere liv og Veronika minder sig selv om, at hun stadigvæk gerne vil dø, men ærgrer sig over, at hun ikke har døden i sin magt, men må vente på, at den kommer.

Som dagene går – og Veronika stadig er i live – drages hun af de mennesker der omgiver hende og i særdeleshed af uperfektheden og de overraskelser, hun tillader at ske. Hun behøver ikke oprette en facade, for snart er hun død.

Lægen Igor arbejder på en banebrydende afhandling om sindssyge og hvordan man kan helbrede dem, alt imens billeder fra Ken Keyseys “Gøgereden” profilerer forbi i form af elektrochok, indsprøjtninger og gårdture.

Romanen stiller spørgsmålstegn ved, hvem der er gale og hvem der er normale – og om man lever mere intenst, når man ved man snart skal dø. En fin fortælling, der prikker til en.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter