0 kommentarer

Delikatesse af David Foenkinos

af d. 9. april 2013
Info
 
Sideantal

336

Udgivet

2012

ISBN

978-87-92845-19-1

Originaltitel

La délicatesse

 

Lad os starte med hele kapitel 23 i David Foenkinos’ “Delikatesse”:

Definition af ordet “delikatesse”
Delikatesse sb. f.
1. lækkerbisken
2. takt, finfølelse
3. udsøgt smag

That’s it. Den korte roman er fuld af den slags kapitler, der på subtil eller humoristisk vis skal uddybe et tema i bogen. At det hverken er subtilt eller spor morsomt lader ikke til at anfægte forfatteren endsige alverdens begejstrede anmeldere. Der er oven i købet lavet en film over dette makværk.

Hovedpersonen Nathalie er en delikatesse. Smuk som en drøm. Hun lever i overjordisk lykke med sin mand Francois, der efter syv års ægteskab omkommer i en trafikulykke. Nathalie er utrøstelig, men sorgen gør hende endnu smukkere, og hendes chef, Charles, i det efter franske forhold dybt eksotiske svenske firma, IKEA, hvor de begge arbejder, kan ikke længere skjule sine amourøse længsler efter den sørgende enke. Han gør tilnærmelser – men uden den fornødne delikatesse.

Delikatesse har derimod Nathalies underordnede, den let indadvendte svensker Markus. Det umage par mødes en dag på hendes kontor, hvor hun pludselig … ups, undskyld! Hvis jeg skriver ét ord mere, har jeg røbet hele handlingen i denne bagatel af et kærlighedseventyr.

Historien føles konstrueret og er banal som en lægeroman. Sproget er opstyltet, ofte ligefrem skabagtigt. Kapitlerne starter alle totredjedele nede ad siden og ender alt for ofte få ord senere … hvorfor al denne spildplads? Personerne er skitser uden kød på, deres udseende og følelsesliv er streget op i fraser à la ‘smuk’ (Nathalie), ‘halvgrim, høj’ (Markus). Man kan ikke se dem for sig, man kan ikke forstå dem – og ender derfor med at være inderligt ligeglade med, hvordan det går dem. Hvilket dog ikke er svært at gætte.

Eneste plus ved “Delikatesse” er, at den er læst og fordøjet i løbet af 2-3 timer. Herefter sidder man tilbage med en smag i munden, der er alt andet end delikat.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter