Man Booker
0 kommentarer

Vernon G. Little af DBC Pierre

af d. 27. maj 2010
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

346

Udgivet

2004

ISBN

87-989657-5-1

Originaltitel

Vernon God Little

 

Ætsende stærk, tragikomisk historie fra USA’s bagside om den 15-årige Vernon G. Little og det øvrige “white trash” i en lille røvsyg by i Texas’ fattige ørkenområde.

Da Vernons bedste ven Jesus går amok og skyder 16 klassekammerater og derefter sig selv, mistænker alle Vernon for at være indblandet, idet mistanken dog kun begrundes i et par joints og et undertøjskatalog med let påklædte damer, som i pressens fortolkning bli’r til narkomani og pornografi!! Denne hungrende presse belejrer snart byen og da den utålelige, sleske reporter Lally får smidt slæberne ind hos Vernons håbløst selvoptagede mor, får Vernon nok af det hele og stikker af til Mexico, hvilket dog ikke gør hans sag bedre! En objektiv, endsige retfærdig verden (eller bare en verden, som er interesseret i kendsgerninger) findes simpelthen ikke i denne historie. Nyhedsmedierne skaber selv virkeligheden og Vernon har ikke en ærlig chance for at få sandheden frem. Da han bli´r anholdt er mistankerne imod ham blevet forvandlet til anklager for massedrab på 34 personer.

Både person- og miljøskildringer er usædvanligt gode. Den maniske og manipulerende mor, hvis bevidsthed ligner en sæbeopera, og som er en mester i at påføre sin søn skyldfølelse og bagtale sine veninder. Den analfikserede, faderlige psykiater, som har fangarme ude til højre og venstre. Den fede kvindelige politibetjent, som altid er på kur og altid spiser junkfood, indavl og nepotisme i politikorpset og andre myndigheder, hele det lille samfund oser af dobbeltmoral og mangel på anstændighed.

Det er intet mindre end den amerikanske drøm og “The American way of life”, der bli’r udfordret her. Historien er naturligvis tragisk; men humoren, ofte i form af karrikatur, ironi og skarp satire, er ikke desto mindre altdominerende.

“Vernon G. Little” blev en fortjent vinder af Booker prisen 2003. Gribende, uforskammet god bog!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter