Pulitzer Prize
0 kommentarer

Vejen af Cormac McCarthy

af d. 10. april 2014
Info
 
Sideantal

258

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-05526-9

Originaltitel

The Road - oversat af Jan Hansen

Udgave

2. udgave

 

Jeg har set filmen, ”The Road”, to gange. En utrolig dyster og mørk film med en fremragende Viggo Mortensen i hovedrollen. Bøger og film om verdens undergang har altid fascineret mig, måske jeg bør psykoanalyseres, men selvfølgelig var jeg nødt til at få læst bogen også.

Historien foregår i et USA der måske er lagt øde og forbrændt efter en atomkrig, vi får kun meget lidt at vide om årsagen. Vi følger Manden og Drengen (far og søn) på deres vej gennem det triste, grå landskab med aske konstant dalende ned fra himlen. De søger ly hvor de kan, men er altid på farten, da verden er fyldt af farer, især er andre overlevende den største fare, udover sult og tørst. De søger mod syd, mod havet, men hvad er der at finde der?

Jeg havde hele tiden filmen i baghovedet, den følger bogen utrolig flot, kun meget lidt er lavet om eller udeladt. Alligevel er der mange tanker og drømme i bogen, der gør den interessant. Kommunikationen mellem far og søn er enkel, men faderens ømhed og kærlighed for sønnen er hjerteskærende godt beskrevet. Det er hans drivkraft. McCarthy skriver utrolig godt, desværre bruger han ikke anførselstegn når personer taler, hvilket er mangelfuldt. Af samme grund opgav jeg i sin tid at læse “Ikke et land for gamle mænd”.

Drengen er næsten konstant bange, mens faderen holder hovedet koldt. Drengens følelser er dog de stærkeste i bogen, det er ham der gerne vil hjælpe andre, mens faderen holder igen.

Læs bogen, se filmen, de er begge en uforglemmelig oplevelse. Men min anbefaling vil være at læse bogen først…

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter