0 kommentarer

Mikael af Dy Plambeck

af d. 24. august 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

266

Udgivet

2014

ISBN

978-87-02-15834-2

 

Man kan ikke engang sige, at Dy Plambeck har ‘gjort det igen’, for det har hun faktisk ikke. “Texas’ rose”, Plambecks første roman, var ok. Den næste, “Gudfar”, var virkelig god. Med “Mikael viser hun, at hun hele tiden udvikler sit talent. Jeg var noget skeptisk da jeg fandt ud af at hun barslede med en bog om krig og kærlighed, soldater og Afghanistan, og ‘åh nej – ikke en mere’, rungede i mit indre. I den tid jeg har fulgt Dy Plambeck har jeg fundet, at hendes talent rækker til meget mere end banale krigshistorier. Min tvivl blev gjort til skamme. “Mikael” er intet mindre en fremragende.

Den unge journalist Becky, rejser til Afghanistan for at skrive om hverdagen ved fronten. Her bliver hun gode venner med soldaterne Mikael og Jan. Venskabet med Mikael udvikler sig til et egentligt forhold, der fører dem fra Afghanistan til Sardinien, og til København.

“Mikael” er ikke blot (endnu) en roman om krig og kærlighed. Den er en rejse ind i det enkelte menneske, i forsøget på at finde ud af hvad krig og kærlighed gør ved mennesker. Den er også et forsøg på at skildre spændingsfeltet imellem disse to yderpunkter, og hvad der sker når mennesker forsøger at leve i det. Hvad gør krigen ved soldaten, og kan civilisten nogensinde sætte sig ind i det? Bliver soldaten nogensinde civilist igen?

Dy Plambeck kæler for hver sætning, hele bogen igennem. På intet tidspunkt får læseren fornemmelsen af at der er ‘fyldt på’ uden noget egentligt formål. Alle ord og alle sætninger vidner dels om solidt forfatterhåndværk, og dels om en utrolig sprogbeherskelse.

Nogle bøger pløjes igennem på kort tid. “Mikael” er ikke en af dem – faren for litterær forstoppelse er i så fald overhængende.

Jeg glæder mig meget til at se hvad Plambeck byder på næste gang.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter