0 kommentarer

Øst, vest af Salman Rushdie

af d. 25. oktober 2015
Info
 
Sideantal

191

Udgivet

1996

ISBN

87-00-21538-4

Originaltitel

East, West

Udgave

1. udgave, 2. oplag

 

De fleste læsere forbinder den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie med romanen “De sataniske vers”, der skabte så stor furore blandt dele af verdens muslimske befolkning, at Irans daværende leder Khomeini udstedte en fatwa, altså en dødsdom, over Rushdie.

Heldigvis lever Rushdie stadig i bedste velgående, og han fortsætter med at berige læsere over hele verden med sine bøger.

“Øst, vest” er en af forfatterens bøger.

Denne gang ikke en roman, men en novellesamling, som består af 9 fortællinger, der – som navnet antyder – alle kredser om mødet mellem øst og vest; et møde der i Rushdies noveller har tendens til at være problematisk.

Mange af novellerne er aldeles fremragende.

Et eksempel herpå er novellen “Den gratis radio”, der er fortællingen om en indisk rickshaw-fører, der drømmer om at blive stor filmstjerne i Bombay. Drømmen forsinkes dog af, at vores helt indleder et forhold til en markant ældre kvinde, der blot omtales som “Tyvens enke” – og som ikke ønsker andet end at mele sin egen kage på bekostning af hovedpersonens personlige lykke.

Et andet eksempel er bogens første fortælling “Gode råd er sjældnere end rubiner”, der handler om den unge kvinde Rehana, der forsøger at skaffe et visum til London, hvor hendes måske kommende ægtemand har slået sig ned. For at få dette visum skal hun “bestå” et interview på den engelske ambassade, der forsøger at undgå, at kvinder fra et tredjeverdensland kommer til England for at gifte sig med en fremmed mand og på den måde opnå britisk statsborgerskab.

Der er også enkelte noveller jeg ikke kunne se meningen med, blandt andet “Profetens hår”, der har Srinagar og Huma som hovedpersoner. Jeg forstod ganske enkelt ikke hvad novellen gik ud på, om den er en provokation eller blot et forsøg på at skrive så kringlet og uforståeligt som muligt.

Rushdie er – stort set – i topform med denne novellesamling. Der er forfinede, rørende og overbevisende personbeskrivelser, fortællinger om Indien der rører læserens hjerte og gennemførte handlinger, der er blændende skrevet.

At enkelte noveller ikke fængede mig ødelægger dog ikke helhedsbilledet, for “Øst, vest” er en fremragende novellesamling, der får en varm anbefaling fra mig.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter