0 kommentarer

Ved glemslens rand af Sergej Lebedev

af d. 6. december 2018
Info
 
Sideantal

306

Udgivet

2018

ISBN

978 87 9999 55 4 7

Originaltitel

Predel Zabvenia - oversat af Lotte Jansen

Udgave

1. udgave

 

To gange redder familiens ven, Bedstefar To, hovedpersonens liv. Først overtaler han moren til at føde drengebarnet, selv om det kan koste hende livet. Anden gang giver han sit eget blod, da hovedpersonen er ved at dø af blodtab.

Det koster den blinde, gamle mand livet, og drengen føler skyld over, at Bedstefar Tos blod nu flyder i hans egne årer. “Jeg voksede op som en kvist podet på et gammelt træ.”

Hovedpersonen har nogle ekstremt detaljerede drømme, hvor mennesker arresteres af anonyme soldater, der fratager dem deres ure, hvorefter deres alder udviskes. De ulykkelige køres væk i et endeløst tog, som dog ender med en dør, der bliver til en hvilken som helst dør. Hovedpersonen kigger ind ad nøglehullet og suges ud i et kolossalt rum, hvor arrestanternes ting er ved at gå i opløsning. Deres grammofonplader bliver til sort smuld, deres pelskraver taber hårene, knapperne falder ad tøjet…

For at slippe for mareridtene må hovedpersonen modstræbende opsøge Bedstefar Tos fortid, “følge Bedstefar Tos skæbnebane i dens fulde længde”. Hvilken tragedie ligger monstro bag den gamle mands blindhed? Sporene fører til en grå mineby højt mod nord, hvor man har sprængt et fem hundrede meter dybt hul i jorden, “et spejlbillede af Babelstårnet, en afstøbning gjort af tomhed”.

I dette menneskeskabte helvede på jord konfronteres vores ven med Bedstefar Tos dystre fortid. Hvordan vil en moderne, veluddannet russer reagere ansigt til ansigt med fortidens menneskeforagtende ideologi, der som en hævngerrig skygge tårner sig op over nutidens tilsyneladende ubekymrethed?

Romanen skal især anbefales læsere, der vil sætte pris på Lebedevs generøse omgang med flotte og rammende ordbilleder. Endnu et eksempel: ”De to forskellige slags maskiner, kampvogne og mejetærskere, der var lige så forskellige som kødædere og græsædere, syntes med undren at betragte hinanden som efter at have opdaget at der eksisterede andre mekaniske væsener.”

”Ved glemslens rand” er en absurd velskrevet, vidende og læseværdig roman om en ung mand på udflugt med døden i nutidens og fortidens Rusland. Sine steder går der lidt rigeligt nipseri og ordgyderi i den, og det vil være løgn at påstå, at bogen er let at tygge sig igennem – men for døvlen, hvor bliver man belønnet for sin møje.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter