0 kommentarer

Udvalgte dage af Michael Cunningham

af d. 27. maj 2006
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

353

Udgivet

2006

ISBN

978-87-02-04077-7

Originaltitel

Specimen Days

Udgave

1.udgave

 

Michael Cunningham bevæger sig med ”Udvalgte dage” igen ud i ”litteratur med et litterært afsæt”. Hvor det i ”Timerne” var Virginia Woolf, er det denne gang Walt Whitman – eller hans digte – der er omdrejningspunktet. Bogen er delt op i tre af hinanden uafhængige historier, der alle udspiller sig i New York, og som har det til fælles at hovedpersonerne hver gang er en mand, en kvinde og en lille dreng. Ligeledes er tiden en faktor – eller tiden der går. Bogen starter i New York under industrialiseringen, bevæger sig i næste historie til nutiden, og afslutningsvis til fremtiden og et New York omdannet til forlystelsespark.

Alle tre historier beskæftiger sig med hvad man fornemmer er Cunninghams hjertebarn – fejringen af livet i den version hvor det uundgåeligt indebærer smerte. Der er meget lidelse i og imellem linierne, men det er en lidelse der lyser og løfter, og som peger på det storslåede i tilværelsen – dét at livet er.

Det er en dejlig bog, som for mit vedkommende også kom til at fungere som en appetitvækker og introduktion til Walt Whitman. Oplever man digterens værk med Cunningham i hånden, ser man en mand med en nærmest manisk kærlighed til livet, en vanvittig interesse for alt hvad der kan myldre på jord – og det er lige her ”Udvalgte dage” bliver vidunderlig. I hyldesten til Whitman og derigennem hans hjertebarn – livet og alle dem der myldrer i det.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter