0 kommentarer

Tør aldrig tårer bort uden handsker: 1. Kærligheden af Jonas Gardell

af d. 13. juni 2015
Info
 
Sideantal

292

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7973-602-3

Originaltitel

Torka aldrig tårar utan handskar: 1. kärleken

 

“Tør aldrig tårer bort uden handsker: 1. Kærligheden”, er første bind af Jonas Gardel storslåede trilogi om Stockholms bøssekultur i 1980’erne hvor dønningerne fra frigørelsen i USA er nået til Norden. Det er også historien om den forfærdelige sygdom aids, der er med til at bremse den spæde frihedskamp, og som brændemærker alle bøsser og udråbes som Guds straf for synden.

Hovedpersonerne er Rasmus, en ung mand der drømmer om kærligheden, og som 19 årig flytter fra det lille samfund i Värmland hvor han er vokset op, og ind til Stockholm, i håbet om at leve det liv der for ham føles som det rigtige. Den anden er Benjamin, der er vokset op med Jehova og har viet sit liv til at gå fra dør til dør og frelse fortabte sjæle.

Begge møder de Paul, Le Paul bøssernes svar på Moder Theresa, Benjamin da han stemmer dørklokker og Rasmus på Klara Nora et sted i byen hvor bøsser samler hinanden op. Paul inviterer dem til at fejre juleaften hos sig sammen med familien… den familie de selv definerer… og dette bliver et vendepunkt i de to unge mænds liv.

Bogen er fantastisk velskrevet og bygget op i flashbacks, således at baggrunds historien om bøssebevægelsen i Stockholm bliver en naturlig og integreret del af fortællingen om Rasmus og Benjamin. Bogen er stærk læsning og man kan ikke undgå at blive følelsesmæssigt ramt. Jonas Gardell skriver da også om venner. Hans ønske er at bringe de mænd til live igen så de kan få et værdigt eftermæle til modvægt for den hån og fornedrelse de blev udsat for dengang for over 30 år siden.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter