0 kommentarer

De ti bud – Ti billeder i tiden af Sinus Reuss

af d. 14. maj 2022
Info
 
Sideantal

57

Udgivet

2022

ISBN

9788793835061

Udgave

1 udgave

 

Vi lever i et land, hvor vores kultur og moral bygger på kristendommen. Vores love tager afsæt i de ti bud og selv om de fleste af os kun er kulturkristne, bryster vi os af vores medmenneskelighed  og evne til at være altfavnende. Men kradser man lidt i overfladen, så fylder janteloven mere end næstekærligheden, og vi har ikke så meget til overs for dem der på en eller anden måde stikker ud.

Sinus Reuss nye novellesamling “De ti bud – Ti billeder i tiden” rummer ti korte illustrerede noveller, en for hvert bud, der hver især udstiller en adfærd der ligger mile lang fra kristen medmenneskelighed. Men i stedet beskriver den meningsløse vold, fysisk såvel som psykisk, og disrespekt som nogle mennesker udviser.

Jeg havde, som mange andre, forventet at næste novellesamling skulle være en fortsættelse af det digitale overvågningssamfund. Men det er den på ingen måde. Den novelle der ligger tættest på novellesamlingen “Intet at skjule”, er “Du må ikke misbruge herrens din Guds navn”.

“De ti bud – Ti billeder i tiden” er virkelig velskrevet. De korte noveller er stramt bygget op, og mættet af handling og følelser.  Personligt synes jeg Sinus Reuss mestre denne skriveform, jeg er ret vild med noveller hvor man trækkes dybt ind i handlingen for så selv at tænke videre…..Det at en novelle ikke slutter med sidste punktum, men giver læseren mulighed for at fortsætte handlingen, gør læseoplevelsen nærværende og personlig på en måde der sætter sig under huden. De enkelte noveller er illustreret af  Daniel Haase, hvis streg i den grad falder ind i teksten. Det er helt bevidst at jeg dykker ned i de enkelte noveller, da jeg nødigt vil ødelægge læseoplevelsen ved at løftet sløret for den enkelte handling.

Novellesamlingen er ikke større end den uden besvær kan læses på en times tid, men så får man ikke det hele med. Min anbefaling er, en novelle ad gangen, tænk over den, smag på den og lad den bundfælde inden den næste læses.

Sinus Reuss har en kandidatgrad i datalogi. Forfatteren debuterer i 2021 med novellesamlingen “Intet at skjule” (bogen er tidligere anmeld her på siden)

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af Brændpunkt, hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter