0 kommentarer

Tidskisten af Andri Snær Magnason

Info
 
Sideantal

262

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7973-722-8

Originaltitel

Tímakistan

 

Vi er på Island. I nutiden. Krisen kradser. Nyhederne er fyldt med historier om verdens forfald. Og hvad gør man så?

Nogle kloge hoveder opfinder en kasse, som en person kan lukke sig inde i og derved standse tiden. En tidskiste om man vil. Kassen kan indstilles således at den først går op, når den økonomiske krise er overstået. Men hvad mon der sker, hvis den dag aldrig kommer? Der sker som end det, at kisterne ikke bliver lukket op, kun af børnene og af ét eneste voksent menneske, Sigrún. Og så er det ellers op til dem at få åbnet kasserne og få overbevidst folk om, at alle dage er gode dage – også selvom finanserne driller.

Sigrún fortæller sideløbende børnene historien om en herskesyg far. En konge. Der for oceaner af år siden havde en eneste datter, hvis mor var borte. Kongen var splittet mellem sin glæde for datteren og sin magtsyge. Og hvad gør en ægte konge da? Han laver en konkurrence: Hvem kan give min datter evigt liv? For så har pigebarnet jo ingen grund til at klage over, at farmand aldrig er hjemme, men altid ude for at erobre fjerne lande.

Dværgene kommer til, og viser en kiste spundet af helt særlige edderkopper. En tidskiste, hvori pigen kan ligge i evigheder, uberørt af tidens tand. Kongen ønsker brændende at se sin datter leve evigt, også selvom det betyder, at han ikke kan se hende, idet hun jo vil ældes udenfor kisten. Pigen føler sig imidlertid ikke overbevidst om, at tidskisten er det rette for hende, og ved hjælp af en dreng får hun skabt sit eget liv, langsommeligt jo vist, men det er vel bedre end ikke at leve sit liv.

Tidskisten er af Information anmeldt som værende en børnebog. Det er jeg på ingen måde enig i. Tidskisten er en ungdomsbog, for de unge, der kan lide at læse og som gerne vil have bøger med mening, refleksioner og pointer lige bag plottet.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter