0 kommentarer

Primus : Over the electric grapevine : insight into Primus and the world of Les Claypool af Greg Prato

af d. 4. juni 2018
Info
 
Sideantal

366

Udgivet

2014

ISBN

978-1-61775-322-0

 

Historien om Les Claypool og hans gakkede band Primus fortælles inden for rammerne af en vidtfavnende og springende interviewbog. Der krydsklippes mellem forskellige ’spillere’, både bandmedlemmer, venner og folk fra musikbranchen, samt hovedmanden, sangeren og bassisten Les Claypool. Og hvilken form kunne være mere passende for et så superkreativt band, end en megaorganisk sammensat fortælling. Den evige krydsklipning fungerer, den skaber sammenhæng, overblik og liv. Brillant.

Mens andre bandhistorier kan være pænt uinteressante, er historien om Primus ligeså kringlet og kreativ som musikken: For at finansiere deres første optagelser, lånte Claypools far dem penge til det der skulle blive deres første LP, som endda var et live-album. Det album kørte de selv rundt og afsatte til indehavere af den tids pladeforretninger. Mens de røg en del hash og fiskede helt vildt. Derfor er der en del af bandets tekster der handler om at fiske.

Det skorter ikke på geniale musikere som Claypool har været i berøring med: Han gik i samme klasse som Metallicas Kirk Hammett, og han var til audition hos netop Metallica, da de søgte ny bassist i 80’erne. Til et Primus album fik han Tom Waits til at indsynge en sang over telefonen. Da bandet holdt pause i starten af dette årtusinde, dannede han band med Stewart Copeland, der er kendt som trommeslager i The Police, og som naturligvis også lader sin geniale røst høre i diverse interviewbidder. Mange andre af de helt store bidrager også: Warren Haynes (Allman Brothers), og canadiske Rush, Tom Morello (Rage against the Machine), Chad Smith (Red hot chili peppers) og 117 andre fede musikere, samt mændene bag tegnefilmen South Park, som Primus har lavet titelsangen til, og som faktisk er det de er mest kendt for i den brede offentlighed. Tegnefilmens skabere og de 117 musikere lægger naturligvis alle deres stemmer til bogen. Solidt gennemarbejdet, og kanonfedt.

Men, det er et band der står bag noget sindssygt underligt musik, og derfor er bogen her kun for kendere. Er man uindviet kan man prøve et af deres mere ’tilgængelige’ sange om Wynona´s big brown beaver, mens de mere modige kan høre historien om Jerry der kørte spritkørsel. Ellers kan diverse koncertoptagelser på youtube anbefales, alene for det syrede sceneshow.

Lån bogen på biblioteket

 

 

Bedømmelse
Karakter