0 kommentarer

Theodor Storms Halligwelt af Karl Ernst Laage

af d. 17. februar 2013
Info
 
Sideantal

76

Udgivet

2004

ISBN

3-8042-1140-2

Originaltitel

Theodor Storms Halligwelt

 

En af Theodor Storms poetisk-realistiske noveller er “Eine Halligfahrt”.
Den stemningsmættede novelle handler ikke blot om en udflugt til en hallig (en vadehavsø, red), men er også en symbolsk fortælling om et menneskes rejse fra et trivielt og larmende byliv ud i “havets ensomhed” til en grav på en hallig – og dermed også en lille historie om et liv. Rejsen ud til halligen er ikke blot en rejse til verdens ende, men også til livets ende.
En ung advokat tilbringer i novellen en dag sammen med sin ungdomskæreste og hendes mor på vej til en fætters grav på Sønderog. Kærlighed, forgængelighed og naturoplevelsen er temaerne i fortællingen.

Theodor Storm-eksperten og tidligere litteraturprofessor Karl Ernst Laage fra Husum har udsendt en kommenteret udgave af “Eine Halligfahrt”. Det særlige ved en hallig er, at det er en vadehavsø uden diger. Mellem Sylt og halvøen Ejdersted ligger ti af slagsen.
I bogen beskriver Karl Ernst Laage den nordfrisiske hallig-verdens kulturhistorie og sætter novellen ind i et perspektiv med historiske kort, tegninger og fotos.

Karl Ernst Laage fortæller også om Theodor Storms personlige bevæggrunde til novellen, deriblandt hustruens død i 1865.

Novellen lå færdig i 1871, to år efter at han selv havde foretaget en tur gennem vadehavet fra Husum syd om Nordstrand og Sydfal til den afsides beliggende Hallig Sønderog.

Karl Ernst Laage beskriver Theodor Storms egen hallig-rejse, ligesom han genfortæller sagnene om Rungholts undergang. Heri hedder det, at indbyggerne på Rungholt var lidt for dygtige, og at Gud straffede dem for deres overmod. Sagnene ligger ikke så forfærdeligt langt fra Theodor Storms kritik af det overstyrede statssamfund og af industrisamfundet.

Det er altså ikke blot et nyt optryk af novellen, der her er kommet fra Karl Ernst Laages hånd, men en meget grundig kommenteret baggrund, der letter læseren til større forståelse af Theodor Storms originale tekst.
Theodor Storm blev født i 1817 og døde i 1888.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter