0 kommentarer

Alene i mørket af Trude Teige

af d. 31. december 2021
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

335

Udgivet

2021

ISBN

9788772390727

Originaltitel

Noen vet
oversat af Rikke Toft Kleemann

Udgave

1. udgave

 

Bogen er skrevet i 2009, men er først nu oversat til dansk. Det er første bind i en serie med Kajsa Coren som gennemgående figur.

Kajsa er politisk journalist på Kanal 4, og da det går stærkt i nyhedsbranchen, hvor det gælder om at komme først med ‘breaking news’, er det ikke et 8-16 job, hun har. Hun er gift med Aksel, som synes at være af den holdning, at hans karriere er vigtigere end Kajsas. I hvert fald kan hun sjældent få fat på ham, når jorden brænder og hun ikke kan nå at hente deres to børn. Ægteskabet skranter – Aksel og Kajsa holder sig mest hver for sig i hjemmet, han på sit arbejdsværelse, hun sidder udenfor med pels og tæpper – han synes, hun er blevet sur, hun er træt af at være den, der hænger på alt det praktiske med hjem og børn.

Kajsa må ofte trække på sin mor, som heldigvis bor i nærheden – men i den sidste tid har moren opført sig underligt, måske er hun ved at blive dement, men Kajsa prøver at se gennem fingre med det, når hun har brug for hjælp med børnene.

Kajsa er ved at lave en dokumentar om svigt af børnehjemsbørn, samtidig med at hun laver en reportage fra en kræftafdeling, hvor hun følger en kræftsyg pige. En dag kaldes hun ud til et sted, ikke langt fra deres hjem, hvor et ægtepar er fundet dræbt – et bestialsk drab, viser det sig. Ægteparret boede ret isoleret i en skov og holdt sig for sig selv. Den nærmeste nabo, Birte, og hendes hjerneskadede søn Njål viser sig at kunne hjælpe med relevante oplysninger.

Det er en ret traditionelt opbygget krimi. Der er tilbageblik til 1966, hvor en dreng er udsat for et frygteligt omsorgssvigt og mishandling – handlinger, som kræver hævn, nu hvor drengen er voksen.
En journalist med problemer på hjemmefronten – Kajsa – kastes ud i en sag, hvor hun kan være til hjælp for politiet. Samtidig følger vi – i afsnit med kursiv – morderen, som jeg ret hurtigt gættede mig til, hvem er – dog med et twist, som jeg ikke havde regnet ud. Han er sygeligt optaget af Kajsa og holder øje med hende, og han har udvalgt sig hende til at dække historien.

Kajsa kan godt vise sig at være et spændende bekendtskab, jeg kan godt lide, når en bog også omhandler personernes udfordringer i privatlivet, og det gør denne. Måske spiller det en rolle, at bogen er skrevet tilbage i 2009? Jeg har læst (nyere) krimier, der var mere raffinerede og som fangede mig mere, jeg synes handlingen og opbygningen minder om noget jeg har læst før – men jeg har efterhånden også læst en hel del krimier. Jeg var godt nok underholdt til, at jeg også vil give mig i kast med den næste i serien. Jeg forestiller mig, at Kajsa er en person, der udvikler sig gennem serien, der er lagt op til, at der sker forandringer i hendes liv. Foreløbig er de to første bøger i serien oversat til dansk og begge er netop udkommet samtidig.

 

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter