0 kommentarer

Kend din historie – 25 kvinder der formede fortiden. Fra 2000’erne tilbage til 1840’erne af Gry Jexen

af d. 15. februar 2023
Info
 
Sideantal

142

Udgivet

2022

ISBN

9788702364347

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

I 2021 kom Kvinde, kend din historie. Bogen blev hurtigt en bestseller og fik også mange fine anmeldelser. Det har givet Gry Jexen blod på tanden, og nu er det så vores unge mennesker der skal lære at historien også rummer kvinder, og ikke bare er for mænd der skriver til og om mænd. Vi bliver taget med på en tidsrejse tilbage i tiden, og møder under vejs 25 kvinder der på hver deres måde har været med til at påvirke den tid de levede i. Vi starter med Natasja og slutter med Grevinde Danner, og ind i mellem støder vi på kvinder som stuntkvinde Emilie Sannom, Eller Inge Lehmann der opdagede Jordens indre kerne, og modeskaberen Margit Brandt. Så det er en yderst blandet skare vi præsenteres for. Det ligger i sagens natur at der ikke har været plads til alle de stærke kvinder der har været i perioden, men Gry Jexen har gjort meget for at få så mangfoldigt et indtryk som muligt. Det er ikke heltinder der fremstår, men kvinder der har brugt de muligheder de havde og som har haft viljen og styrken til at bryde mønstre og rammer.

Bogens målgruppe er de 8 -13 årlige og den har et lixtal på 41 svarende til sværhedsgrad middel, beregnet ud fra side 89. Så jeg vil anbefale at den bruges som højtlæsning for den yngre del af målgruppen, hvilket den også egner sig glimrende til. De 25 biografier er ikke så lange, men de giver masser af stof til samtale, ikke bare om de enkelte kvinder, men også om den tid de levede i og de holdning ændringer der er sket på kvindesynet gennem tiden. En ting der er med til at understøtte det historiske perspektiv, er at der undervejs bliver fortalt, hvilke opfindelser og rettigheder der ikke var i fortiden, for eksempel mobiltelefoner, fjernsyn eller kvinders stemmeret. Personligt synes jeg bogens styrke netop ligger i den brede tidsramme den bevæger sig i.

Det er en velskrevet bog der hurtigt fangede mit barnebarn på snart 12, og så var hun også ret vild med de flotte illustrationer i farver lavet af Sofie Kampmark .

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af Gyldendal, hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter