0 kommentarer

Theodor Fontane in Schleswig-Holstein und Hamburg af Gudrun Og Hans-Jürgen Perrey

af d. 28. marts 2015
Info
 
Sideantal

160

Udgivet

1999

ISBN

3-929229-50-1

Originaltitel

Theodor Fontane in Schleswig-Holstein und Hamburg

 

”Den underlighed, som viser sig hos danskerne, er deres mangel på enhver dannelse. Folket er trægt, apatisk, indolent, og de øvre klasser… er hovmodige og egoistiske (deri er de tæt beslægtede med englænderne)”.

Sådan skrev en højt agtet tysker, der var på besøg i København i september 1864. Theodor Fontane (1819-98) skrev i en Plauderton – passiarende – og lige ud af landevejen. Ikke ligefrem noget særkende for en tysk forfatter. En stor symbolist var han også. Men lige nøjagtig den evne havde han ingen brug for, når han skulle karakterisere det danske folk efter nederlaget i 1864.

Man guffer simpelthen beskrivelserne i sig i denne udgivelse, som ægteparret Perrey fra Hamborg har skrevet om Theodor Fontane i Slesvig-Holsten. Ret beset er Fontanes ophold i København et sidekapitel i bogen, men set fra et dansk synspunkt et meget interessant kapitel.
Hør for eksempel, hvad Fontane skriver i sin dagbog om billedhuggeren Bertel Thorvaldsen:

”Det nærmer sig det komiske…. det er det rene Figaro (Figaro, Figaro, Figaro….., red.). Thorvaldsen her. Thorvaldsen der. Thorvaldsen lille. Thorvaldsen stor. Thorvaldsen i marmor”.

Theodor Fontane mente dog også, at prøjserne har deres Frederik den Store. Nok er Fontanes kvinder ofte dannede personer – som romanfiguren Effi Briest, der også var i København – men de skal ikke blande sig i politik. Slet ikke de danske blondiner med opstoppernæser:

”Damer som vil spille en politisk rolle… skal efter min mening være dejlige eller fulde af brændende lidenskab. De skal råde over en eller anden kraft…, som gør deres kærlighed værd at begære”.
De danske ”gennemsnitsblondiner med opstoppernæser” og spidse mundviger har den tyske gæst ikke meget til overs for.

Bogen beskæftiger sig også med Theodore Fontanes forhold til den nordfrisiske forfatter Theodor Storm og sætter fokus på Fontanes litterære rolle i forbindelse med de slesvigske krige i 1848 og 1864.
Fontane skrev blandt andet ”Slesvigs Påskedag 1848”, der ikke var noget propagandadigt, men en beskrivelse af byen Slesvig, der i modsætning til Flensborg var tysk og som ikke ville have noget at gøre med kongeriget Danmark længere.
I 1864 skildrede han de militærhistoriske begivenheder i tre krigsbind. Fontane hilste det, han så som frihedsrevolutionerne i Slesvig-Holsten, velkomne.

”Fontane in Schleswig-Holstein und Hamburg” er baseret på breve, dagbøger og udgivne tekster, der citeres og kommenteres af to kendere.
Billedudvalget er indbydende og indeholder en række stik og litografier, der endnu ikke har været offentliggjort. En spændende litterær-historisk vandring gennem kendte miljøer.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter