0 kommentarer

Theodor Fontane – Ein Preussischer Dichter af Helga Bemmann

af d. 23. august 2013
Info
 
Sideantal

440

Udgivet

2010

ISBN

3550069677

Originaltitel

Theodor Fontane : ein preussischer Dichter

 
Prøjserdigteren Theodor Fontanes hjerte bankede for Slesvig-Holsten. I 1864 blev den prøjsiske forfatter sendt til området for at skrive om de dansk-tyske modsætninger. Det var det tidspunkt, han stadig arbejdede med sine topografiske skildringer “Wanderungen durch die Mark Brandeburg” og endnu ikke var begyndt at skrive egentlige romaner.

I sin biografi “Theodor Fontane – Ein preussischer Dichter” beretter forfatteren Helga Bemmann om Fontanes rejse til blandt andet Dybbøl, Flensborg og Husum. Her opsøgte han sin forfatterkollega Theodor Storm for at få førstehåndsinformationer om spændingerne.
De var begge mod den danske helstat, men på hver sin måde. Storm gik ind for et selvstændigt Slesvig-Holsten med tysk støtte, Fontane så hellere end gerne, at Slesvig-Holsten blev en del af Prøjsen.

Men Helga Bemmann nuancerer også det gængse billede af Theodor Fontane. På vej i toget med kurs mod krigsskuepladserne falder Theodor Fontane i snak med en berliner, der hverken har meget til overs for danskere eller de tysksindede slesvig-holstenere.
Nok var Theodor Fontane prøjser og mod danskerne, men han agtede de selvsamme folk mod nord, skriver Helga Bemmann.

I sine rejsebreve registrerer han danskernes rene bondehuse og deres arbejdsomhed. I Mysunde ved Slien kommer han i snak med et kropar, der er “fuldt ud dannede og har en måde at tale på, som vore excellencer ofte ikke har”.

Helga Bemmann tegner et mangesidigt billede af forfatteren, der blev født i 1819 i et feudalt Prøjsen og 1898 døde i en moderne tysk stat.
Hun viser, hvordan den unge mand på barrikaderne i 1848 med årene blev en konservativ, som bagatelliserede sin ungdoms synder.
Det er en læseværdig bog for alle, der interesserer sig for Fontanes forfatterskab.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter