0 kommentarer

Synet af lys af Pia Tafdrup

af d. 14. maj 2018
Info
 
Sideantal

148

Udgivet

2018

ISBN

978-87-02-24476-2

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

I 2014 udkom digtsamlingen ”Smagen af stål”, der var første bind i Pia Tafdrups sammenhængende serie om de fem sanser. To år senere udkom bogen ”Lugten af sne” – og nu, i 2018, udkommer tredje digtsamling, der har fået titlen ”Synet af lys”.

Den opvakte læser kan næsten regne ud, at digtene i denne bog handler om synssansen.

Der er digte om synssansen i bred forstand: hvad er smukt og hvad er grimt, hvad er lyst eller mørkt og hvad gør en glad eller ked af at få øje på.

Digtene handler dog i lige så høj grad om de følelser, som aktiveres i mennesket ved synet af forskellige ting: vemod, sorg, glæde, afsky, lykke, eftertænksomhed – og alle de andre følelser alle mennesker har stiftet bekendtskab med i løbet af livet. Nogle af digtene er henvendt til virkelige personer – eller handler om virkelige personer, som forfatterne kender, f.eks. forfatterens søster eller Frida Kahlo eller Gerhardt Richer, som alle får et digt med på vejen.

Digtsamlingen kan sagtens læses som et selvstændigt værk, men jeg synes den udgør en del af et samlet hele – sammen med de to andre bøger, der allerede er udkommet – og de to, som er på vej senere.

”Synet af lys” er ifølge denne anmelder en vellykket digtsamling. Teksterne sætter ord på hvad det vil sige at være menneske – med alle de følelser det nu engang medfører, at være til i denne verden. Bogen er med sine 148 sider ikke særlig lang – hvilket sådan set er en skam nu hvor digtene er så glimrende, jeg kunne sagtens have fortsat de næste 50 eller 100 sider med flere digte i samme stil.

Jeg synes, at Pia Tafdrup skriver godt og klogt om livet og om mennesker, godt nok er der ikke så mange dikkedarer, men der er klogskab, varme og indsigt – og det er vel egentligt ikke så ringe igen når det kommer til stykket.

”Synet af lys” får 4 store stjerner og en varm anbefaling med på vejen; selv læsere, der ikke ynder at læse digte vil synes om denne bog, så det er bare om at komme i gang.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter