0 kommentarer

Svinene af Carl-Johan Vallgren

af d. 2. august 2016
Info
 
Sideantal

343

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7146-515-0

Originaltitel

Svinen

Udgave

1. udgave

 

Titlens svin henviser til nogle modbydelige mænd, som gør unævnelige ting ved kvinder. Fy for pokker da.

“Svinene” er anden bog i en thrillerserie med den kattesnu svensk-jødiske Danny Katz, ultravoldelig  webhaj og eksnarkoman. Som i bind 1, “Skyggedrengen”, er plottet på én gang labyrintisk og nervepirrende; jeg glæder mig allerede til de to sidste bøger, hvor der givetvis er lige så meget fart over feltet.

I deres ungdom var Katz, Eva og Jorma ude i alt muligt snavs; stofmisbrug, tyverier og det, der var værre. I dag er de nogenlunde ovenpå igen, Eva endda offentlig anklager, men pludselig trækkes de hver især ind i nogle sager, der hen ad vejen skal vise sig at hænge sammen på den mest dødbringende måde.

Katz prøver at finde ud af, hvem der myrdede hans pusherven, Ramón, og hvad der er blevet af dennes mystiske kæreste, Jenny. Eva vil gerne hjælpe Katz, men kæmper med sit eget misbrugergen, der nu er kanaliseret over i en altopslugende arbejds- og sexhunger. Jorma skal bare lige klare et sidste ‘job’, en pengetransport, og så kan han trække sig tilbage. Men intet går, som nogen af dem forudser.

Carl-Johan Vallgren har skabt nogle komplekse karakterer, der er langt mere interessante at følge end krimigenrens vante todimensionelle stereotyper. De gør dumme og uforudsigelige ting – fuldkommen som rigtige mennesker.

En iøjnefaldende svaghed ved bogen er de mange tilfældigheder, der skal til for, at plottet går op. Sandsynlighedsregning er vist ikke forfatterens stærke side. Men pyt, man glemmer det i skyndingen.

Vallgrens store styrke er evnen til konstant at stramme spændingsskruen – som formidable Jo Nesbø jo også kan. Samtidig er Danny Katz en mindst lige så plaget, stædig og selvdestruktiv hovedrolleindehaver som Nesbøs Harry Hole. Vores skandinaviske krimivenner har fat i den lange ende i disse år.

Lån bogen på bibliotek.dk

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter