0 kommentarer

Stillingen af Meg Wolitzer

af d. 3. november 2018
Info
 
Sideantal

350

Udgivet

2018

ISBN

978 87 400 4329 7

Originaltitel

The Position - oversat af Lotte Kirkeby Hansen

Udgave

1. udgave

 

Meg Wolitzer, hvem er det? spørger du måske. For nyligt blev hendes forrige roman “Hustruen”, filmatiseret med Glenn Close i titelrollen, så Wolitzer er ikke er en fr. Hvemsomhelst.

Hvor “Hustruen” undersøgte vilkårene for en talentfuld kvinde i en (skønlitterær) mandeverden, handler “Stillingen” om menneskers efterveer fra en problematisk barndom. Bør forældre sætte egne behov lidt til side her og nu for at få lykkelige individer ud af deres afkom på længere sigt?

Paul og Roz Mellow tænker næppe langt frem i tiden, da de i 1975 udgiver den seksuelt frigjorte bog “Lyst” med detaljerede farveillustrationer af dem selv i alskens udfordrende stillinger. Deres fire børn i alderen 6-15 finder hurtigt bogen øverst i reolen, og det kommer til at præge dem resten af livet.

Godt 35 år senere møder vi sønnen Michael, nu 41, “en flot og høj, ofte bekymret, antidepressiv-forvirret, ikke-ejakulerende mand.” Hans lykkepiller gør det umuligt for ham at få orgasme sammen med sin dejlige skuespillerkone. Michael er på vej til Florida for, mod bedre vidende, at overtale sin far til at lade den famøse bog genudgive.

Den yngste søster er 34, for lav, for buttet og med for store bryster. Hun har gjort sig sine seksuelle erfaringer, men “Claudia Mellow var mere ven end elsker, og hun var en god en af slagsen.” Claudia vil optage en film med sine lærere fra dengang, som beskyttede den lille pige mod følgevirkningerne af forældrenes skandalebog.

Den yngste bror, i dag 36 og republikansk taleskriver, finder en knude på halsen under den daglige barbering og går i panik. Inde fra deres fælles seng kommer rolige, elskelige Tom løbende: “Sagen var den, at Dashiell i en alder af fjorten havde forstået, at han var homoseksuel.”

Endelig er der den ældste datter Holly, som “nu, i en alder af treogfyrre, hvor det var slut med stofferne, sydede … som en teenager over de uretfærdigheder, der var blevet begået mod hende.” Holly er gift og har barn, men er lige så følelsesmæssigt ude at skide, som hun altid har været.

Paul og Roz er naturligvis for længst skilt og med alderen forsvinder det sexede. Snarere er de nu “virkelig søde, forstadsagtige og på en måde gamle mennesker”.

“Stillingen” – titlen refererer til en idiotisk sexstilling, som Paul og Roz opfandt i deres ungdommelige begejstring – er en hyggelig, velmenende og noget retningsforvirret roman om en amerikansk families ud- og afvikling gennem tre årtier.

Meg Wolitzer skriver hamrende godt, og bogen vrimler med fine iagttagelser og snurrige aha-oplevelser. Problemet er, at der hverken er handling eller retning på de 350 sider. Vi underholdes med en masse isolerede episoder om hver af de (alt for) mange hovedpersoner, men deres forskellige udfordringer i livet efter “Lyst” bliver aldrig rigtigt nærværende eller troværdige.

Det er som at overvære 4 sæsoner af en populær sit-com klippet hastigt sammen til en lang film. Men læs ”Stillingen” for den gode underholdnings skyld og de fermt klippede sexscener med både hetero-, bøsse- og lesbisk sex. Der er lidt for enhver smag.

Nej, Lotte Kirkeby Hansen, man kan ikke oversætte “good for you” direkte til “godt for dig” – det lyder fuldkommen følelsesforladt på dansk, sorry to say.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter