0 kommentarer

Stilledal – Historien om et liv af Jimmy Jørgensen & Andreas Fugl Thøgersen

af d. 7. november 2016
Info
 
Sideantal

219

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02-18015-2

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Sangeren og skuespilleren Jimmy Jørgensen er måske bedst kendt for at være forsanger i Hotel Hunger, samt for at spille med i Gasolins teaterkoncert på Østre Gasværk i midten af 1990´erne.

Tidligere i 2016 blev ”Stilledal – Historien om et liv” udgivet på Gyldendal. Bogen er en erindringsbog, der især handler om Jimmy Jørgensens barndom og ungdomsliv, men som dog også handler om, hvordan spøgelser fra barndommen forfølger Jimmy Jørgensen langt ind i voksenlivet.

Jimmy Jørgensen bliver født ind i en københavnsk arbejderfamilie i 1964. Hans mor, Inge Martha, var kun 17 år da Jimmy blev født, og Jimmy var ikke et ønskebarn. Han kom til verden som resultat af et engangsknald, moderen havde med en engelsk sømand, der allerede havde kone og børn hjemme i England, og som bestemt ikke havde lyst til at påtage sig ansvar for at have gjort en 17-årig pige gravid.

Der er meget få penge i hjemmet, og hverdagen er præget af en kultur, hvor børn får tæsk som led i opdragelsen. Moderen indlader sig på flere forhold med forskellige mænd, hvilket resulterer i, at hun som 30-årig er mor til 3 børn, der har hver sin far. Der er ikke meget menneskeligt overskud i hverdagen, og Jimmy Jørgensen kommer tidligt i uføre: han stjæler, han tager stoffer, han pjækker fra skolen og gør sig ingen overvejelser om hverken uddannelse eller fremtiden.

I 9. klasse bliver Jimmy Jørgensen smidt ud af skolen, efter at han har stukket en lærer en syngende lussing, hvilket fører en god ting med sig: han kommer i lære som blikkenslager, og han får sig trods alt en uddannelse.

Sideløbende begynder han at interessere sig for musik og begynder at spille sammen med et par kammerater. Efter nogle år lykkes det for Jimmy Jørgensen og Hotel Hunger at få en pladekontrakt, og bandet bliver ganske populære i 1990´erne ligesom Jimmy Jørgensen også får succes som skuespiller, bl.a. i TV-serien ”Taxa”.

Selvom Jimmy Jørgensen har arbejdsmæssig succes, fungerer privatlivet ikke. Han drikker for meget, han fester for meget, tager for mange stoffer, har til tider et heftigt temperament og er notorisk utro, hvilket medfører, at han gang på gang droppes af sine kærester. Først da han har passeret de 40 år, begynder han at arbejde med sig selv og bearbejder alle de ting, han har været udsat for i sin barndom.

”Stilledal – Historien om et liv” er fortællingen om Jimmy Jørgensens opvækst og tidlige voksenliv, men det er i lige så høj grad et portræt af, hvordan Danmark har ændret sig fra 1960´erne og frem til i dag.

Jimmy Jørgensens erindringer er usentimentale og en glimrende bog om en mand, der har fundet sin egen plads i verden efter en turbulent opvækst i et arbejdermiljø.

”Stilledal – Historien om et liv” er en overbevisende bog, der gjorde mig klogere på et menneske, jeg ikke vidste ret meget om. Der er et godt flow i bogen, og der er i det hele taget tale om en troværdig fortælling, der tilmed er velskrevet og spændende.

Det var en god oplevelse at læse ”Stilledal – Historien om et liv”, og jeg anbefaler gerne andre at læse denne bog.

Læs mere på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter