0 kommentarer

Stormens krigere af Bernard Cornwell

af d. 7. november 2016
Info
 
Sideantal

351

Udgivet

2016

ISBN

9788711541555

Originaltitel

Warriors of the Storm - oversat af Jan Pock-Steen

 

Det er utroligt, at Bernard Cornwell kan blive ved med at fortælle historien om Uhtred og Englands tidlige historie i 8-900 tallet. Men det kan han. Kvaliteten har svinget lidt undervejs, men med dette 9. bind i serien, er Cornwell stærkt tilbage.

Vikingen Ragnall den Grusomme går i land i Mercia’s vestlige del (Midtengland). Danskerne sidder på landet nordpå, og sakserne på landet sydpå. Ragnall vil til Jorvik (York) og krone sig selv til konge, og derefter vil han indtage Mercia, East Anglie og Wessex. Det er i hvert fald planen. Vores ven Uhtred har andre planer.
Det ligger hele tiden lige under overfladen, at de to til sidst vil mødes i et stort slag, som Uhtred selvfølgelig vil vinde. Men selv om spændingen således burde være taget ud af historien på forhånd, formår Cornwell at fastholde sin læser i et jerngreb lige til sidste side – selv om man ved, hvordan det hele ender.

I forfatterens historiske noter sidst i bogen indrømmer han, at det meste af handlingen denne gang er fri fantasi. Men dog ikke mere fri, end at den for størstedelens vedkommende bygger på faktiske hændelser. Som vikingetidsentusiast og interesseret i Englands historie, gad jeg godt tilbringe nogle timer i forfatterens selskab. Jeg ville helt sikkert gå klogere hjem. Men når det nu ikke er muligt, er det godt at Cornwell øser af sin historiske viden gennem serien om Uhtred og sakserne.

Som altid, er Cornwell en fabelagtig fortæller. Sproget er levende og medrivende. Personerne træder ud af fortiden og står lyslevende og troværdige foran læseren. Slag og kampscener er beskrevet, så det er som at være der selv – hvilket til tider kan være ubehageligt. Historien hænger sammen henover tidsaldre og kulturer, og bevæger sig i et tempo så man til tider bliver forpustet, men aldrig mere end man kan følge med. Eneste anke, og den kan ikke tilskrives forfatteren, det er oversættelsen. De sidste to bind af serien er oversat af samme oversætter, og det halter lidt ind imellem. Nogle steder bliver sproget lidt for klodset, og den engelske original kan ses lige under overfladen. Det er lidt ærgerligt.

Er du til historiske romaner, og særligt til vikingetiden og Englands historie (som tilfældet er for undertegnede), er der ingen undskyldning for ikke at gå i krig med Uhtred.

I skrivende stund (november 2016) er det 10. bind i serien netop udkommet i England. Det kan kun gå for langsomt med at få det oversat!

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter